Тя подобрява вкуса на фуража

Минералните вещества участват на практика във всички процеси на организма, затова те са толкова важни за здравето на едрия рогат добитък.

Полезни свойства на готварската сол:

* Хлорът е необходим за синтезирането на солна киселина в сложния многокамерен стомах на кравата.

* Натрият осигурява безпроблемното функциониране на нервната система, доброто състояние на костите и на мускулите. Той влияе върху количеството и маслеността на млякото.

Солта участва в обменните процеси

и благодарение на нея всяка клетка получава необходимото количество хранителни вещества. Тя подобрява вкуса на храната, което се отразява на

увеличаване на апетита на животното.

Още една причина за даването на сол на кравата са нейните превъзходни антибактериални свойства. Тя предпазва от развитие на болестотворни бактерии.

Недостигът на готварска сол води до намалено потребление на фураж, до близане на стени и на предмети в обора, до дисфункции на половата система, до развитие на кисти, намален млеконадой и до други сериозни проблеми.