Грахът е много ценен диетичен продукт. Тази бобова култура е отличен източник на растителни протеини и фибри, има благотворно въздейства върху храносмилателната система и съдържа ценни аминокиселини, витамини В, С, Е и минерали като магнезий, цинк и фосфор.

Постната супа от грах може да се приготви с вода или вегетариански бульон - зеленчуков или гъбен. Съставките, които могат да се добавят към такава супа, не са толкова малко - лук, моркови, картофи, домати, боб, гъби, чесън, целина и зеленина.

Препоръчва се супата да се соли в края, когато грахът вече е сварен и мек. Ако смятате, че постната супа не е достатъчно апетитна, на помощ идват ароматните подправки и зеленчуци. Подходящи добавки към граховата супа от грах са смес от чушки, куркума, червен пипер, кориандър, джинджифил, риган, босилек, копър и магданоз. Заслужава да се отбележи, че подправките не само обогатяват вкуса на ястието, но и подобряват усвояването на граха и намаляват образуването на газове.

Продукти: 500 г замразен зелен грах, 2-3 големи картофа, 1 лук, 3 скилидки чесън, 1 връзка зелени подправки (копър, магданоз, кантарион), 1 литър вода или зеленчуков бульон, растително масло, сол, смлян черен пипер и подправки на вкус

Приготвяне: Загрейте малко количество масло в тенджера и запържете ситно нарязания лук за 5-6 минути до златистокафяво. Добавете нарязания чесън и задушавайте около 1 минута. Добавете нарязаните на кубчета картофи и залейте с водата или бульон. Оставете да заври, прибавете малко сол и гответе за около 15-20 минути, докато картофите омекнат. След това добавете замразения зелен грах. Оставете супата да заври и гответе още 2-3 минути. Добавете нарязаните зелени подправки и пасирайте с помощта на блендер. Ако искате да имате парченца от зеленчуци, отделете една трета от супата настрана, пасирайте останалото количество и след това върнете зеленчуците в тенджерата. Добавете подправки на вкус, поръсете с черен пипер или посолете, ако е необходимо.

Сипете супата в чинии и сервирайте, като всяка порция се украсява.