Времето даде рамо на фермерите - голяма надежда ни вдъхнаха дъждовете

23 април 2019
Агробизнес
5112
Няма снимка
Стопаните с радост оглеждат пшеничените посеви след дъждовете
1 2
 

Но какво трябва да им е “обеца на ухото” за други подобни сухи есени и зими

Диана Ванчева

В последните десетина дни настроението на производителите на пшеница вдигна своя градус.

Естествено времето е причина за това, защото падналите дъждове върнаха надеждите за по-добра земеделска реколта.

До края на април се очаква отново неустойчиво време, което означава, че пак може да пада дъждец. Очакват се всъщност валежи до средата на третото десетдневие, които ще поддържат добро нивото на запасите от влага в горните почвени слоеве, казват агрометеоролозите.

Падналите валежи през второто десетдневие зарадваха фермерите. Те надвишиха на много места в страната 35-40 литра на кв.метър, което си е сериозно. Така се повишиха влагозапасите в 50-сантиметровия почвен слой.

След формиралото се упорито дълго пролетно засушаване, тръгнало от есента, тази сегашна влага се оказа решаваща за покриване на дефицита в засъхващите есенници, при които се очаква вретенене и преход към фаза изкласяване.

Специалистите напомнят на фермерите да проследят нивите си и за евентуални неприятели по пшеницата, особено за поява и вредна дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.

Сега е време и да се направят някои изводи

които да са полезни на стопанствата при други подобни климатични ситуации.

Както още наесен предвиди проф. Иван Панайотов от Опитна станция по земеделие “Дунав”, с. Алеково, Свищовско, при жестоката есенна суша зърнопроизводителите трябваше да очакват поникване на житните през ранната пролет, което и стана.

Той припомни стара позната картина чак от пролетта на далечната 2002-а, когато пак беше така.

И тогава, и сега може да се очаква неравномерно или така наречено шарено поникване. Тази прогноза на професора също се сбъдва на някои места тази пролет, както и предвижданията му за по-редки посеви.

Тъй като от всяка ситуация е добре да се извадят най-полезните изводи, за други подобни години нашите зърнопроизводители е добре да запомнят още нещо. През 2002 година се потвърди високата пластична способност на българските сортове. Но оттогава изминаха 17 години и днес картината по нивите вече е съвсем друга - преобладава почти навсякъде западната селекция.

Наложително е

да се правят отделни обследвания за нея, да се съберат данни от наблюдения и да се напишат анализи за нейните способности, и по-точно за справянето ѝ със сухи условия.

Знае се, че новите селекционни материали, които са получени с участието на западноевропейски сортове, притежават положителните качества на двата биотипа, но доказателства трябва да има и по нивите, е мнението на специалиста.

Другото, което е важно - фермерите тази година, е да спазват всички оптимални срокове за растителнозащитните мероприятия. Защото, ако времето им прости, болести и неприятели няма да го направят.

Според селекционерите и занапред с особена важност за зърнената реколта ще бъдат климатичните условия - температури, влага и ветрове, които ще определят до голяма степен развитието на житните до жътва.

Ще има някакво снижение на очакваните добиви, няма две мнения. Дори и със 100 кг/дка да е, това ще удари по джоба обаче немалко стопанства.

Дали скорошните паднали валежи ще се окажат навсякъде със стопанско значение, очаква се да видим.

Според Венелин Делгянски например, който пред вестника е обяснявал, че в неговото стопанство винаги се старят редовно да минимизират фактора климат с разум и с правилните машини и технологии,

посевите са живнали и сега се възстановяват

Може да се каже, че са добре, обобщи той сега. И няма спомен от гледката им отпреди десетина дни, когато масово пред очите им съхнели.

Дъждовете от 30 до 50 литра на кв. метър, според него, са ги спасили, а в Ямболско и Северна България при колегите му валежите са били и до 80 литра, казва той, и там също са много доволни.

За фермерите в района на Делгянски основният проблем е

кога ще дойде още един дъжд

Трябва ни още един такъв в рамките на 20 дни, за да имаме сегашната надежда и да не се страхуваме, че годината ни ще е провалена, каза Делгянски.

Това потвърдиха и фермери от съюза на зърнопроизводителите в Карнобат. Според тях за есенниците в техния район влагата също много е помогнала.

Пшеницата е на път от вретенене към изкласяване, а при по-ранните сортове е и по-напред.

СПЕЦИАЛИСТЪТ ПРОФ. ИВАН КИРЯКОВ:

Голяма надежда ни вдъхнаха дъждовете

Но средният добив за Добруджа няма да е повече от 400-450 к. зърно от декар

Според проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт дъждовете са вдъхнали идеална надежда на всички производители на пшеница и ечемик.

Според него посевите се възстановяват. В четвъртък миналата седмица там пак валеше, и то доста хубав дъжд.

При това положение ще се окажат доста малко пострадалите съвсем посеви - те ще бъдат някъде около 300 000 декара за областта, смята професор Иван Киряков.

Фермерите веднага ги регистрират в общинската служба, за да могат да се направят протоколи и да получат обезщетения за загубите от тях, казва той.

Пшеничените посеви сега са по-редки, което предвещава, че в сравнение с миналата година добивите от декар ще бъдат по-ниски с около 30-40%. А като цяло средният добив в Добруджа се очаква да е около 400-450 кг. от декар, предвижда специалистът.

Професор. Киряков смята, че отсега не може да се каже нещо по-точно за фитосанитарното състояние на пшеницата.

Той смята, че трябва да премине поне седмица, за да се обследват и да се даде категорично становище за поява на болести и неприятели. Но благодарение на сушата и позамръзнали посеви, сега не се наблюдават зарази. Дори не се вижда кафявата ръжда, която е била видима преди месеци.

Важно!

Един друг въпрос е редно да се коментира в аграрната общност, според професора оаче - това са ранните сеитби. Те засягат топлолюбиви култури като царевицата и бобовите.

Все още има утринни слани, които ги поразяват и те са стресирани. 

Още от Агробизнес
0

Цените на зърнените и маслодайните култури както на зърно от старата, така и от новата реколта в Черноморския регион, показват ръст след повишаване на котировките на световните пазари.

0

След няколко дни непрекъснат растеж, има спад в цените на пазара на царевица и пшеница в Чикаго след тестване на нивата на съпротива. Климатичните условия си остават основният фактор,

0

Отскокът, наблюдаван по време на няколко търговски сесии на пазара на пшеницата вече спада. В резултат на това цените започнаха да намаляват след тестването с декемврийски договор с ниво на

0

Близо 3 хиляди производители, отглеждащи трайни овощни култури, ягоди и малини получиха компенсации за зимните пръскания.  ДФ „Земеделие“ преведе общо 3 031 795 лв.

0

Това произлиза от предложени за обсъждане В мзхг до 28 май промени в наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания на площ.

Последни новини
0

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

0

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

0

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

0

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Френската полиция издирва мъжа, който е поставил куфара-бомба на пешеходната улица в източния френски град Лион. Заподозреният е бил заснет от охранителните камери на улицата, докато е оставял чантата пред пекарната на улица "Виктор Юго", съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.  При инцидента, случил се днес в 17,30 часа местно време,