С прозрачност ще е ясно как работи био-то

16 април 2019
Агробизнес
2925
Няма снимка
Защо производители, преработватели, търговци, неправителствени организации, научните среди, обучаващи организации и потребители са изключени от междуведомствената комисия по биоземеделие и там са само чиновници, пита д-р Стоилко Апостолов
1 2 3
 

Защо за нас е тайна колко биофермери са сертифицирани, колко разрешения за небиологични семена са издадени, колко проверки и колко наказания са наложени, пита д-р Стоилко Апостолов от фондация “Биоселена”

Диана Ванчева

Много вълнения през изминалата седмица създаде нормативната база, подготвяна от Министерство на земеделието, храните и горите за биологичното производство в България.

Стигна се и до протести пред аграрното министерство и Министерския съвет, където се събраха земеделски производители от цялата страна, работещи по Наредба 5. За нея те масово твърдят, че определено спъва биопроизводството и, че не е съобразена с европейските нормативи и изисквания.

Дни, след като биопроизводителите обявиха, че ще протестират, станалата печално известна наредба отново бе пусната от министерството с промени за обсъждане. Това се случи на 3 април, а становища по нея могат да се внасят от браншовете до 18 април.

На брифинг, който министърът на земеделието Румен Порожанов пожела да даде за аграрните журналисти след протеста, той заяви, че има и ще има диалог с бранша, но оставката, която му искат, няма да я има.

От Министерския съвет пък, където след това представители на Българската асоциация “Биопродукти” пожелаха да бъдат приети от премиера, им отговориха, че засега той не може да се срещне с тях, защото са твърде малко на брой. Но ще му бъдат предадени по време на обедната му почивка исканията им и молбата за съдействие лично от негова страна.

За да получим професионален отговор на въпросите, които възникнаха след всичките тези събития, се обърнахме към д-р Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Според него годината е 2019-а, но се усеща като доста различна. А пък са изминали 18 години от публикуването в “Държавен вестник” на първите български наредби за биологично производство. И цели 11 години, откакто ежегодно се изплащат милиони левове компенсаторни плащания за биологично растениевъдство.

- Господин Апостолов, какво става, според изявленията на МЗХГ от там вече са променили текстовете на наредба 5, така, както вие предлагахте, обсъждането й е до 18 април, можете да внесете още мнения и становища?

- Да, експертите са променили наредбата, доколкото могат, така както ние искахме, което стана обаче след като обявихме протеста.

Измененията, за които постигнахме компромис, без да сме доволни, са в чл. 36, ал. 5. Става дума за това да се изпраща за анализ поне една проба от поне една култура или продукт на биологичен фермер след изтичане на преходния му период за даден парцел.

Нашето искане беше този текст да отпадне изцяло, защото няма никакъв смисъл от него и само натоварва финансово фермерите

Досегашният текст изискваше да се изпращат проби за анализ от всеки парцел на биостопанина след изтичане на преходния му период.

- Най-голямото ви възмущение, беше за това, че наредбата допуска да се отнеме сертификат на цялото стопанство при наличие на неразрешени вещества само в един парцел от него, нали?

- Да, така беше, но това вече е променено. То беше записано в приложение 3, и порочната мярка 5.4, която е изменена, и е добавена е нова мярка 5.5.

Доразписани са и още мерки, добавени са две нови, които засягат именно вземането на мерки и предприемането на този вид санкции към производителите. Тук сме вече окей, така да се каже.

Въвежда се като допустима процедура и исканото от нас разследване за наличие на неразрешена съставка. Ако се окаже, че даден фермер е виновен за замърсяването (защото не е взел мерки или умишлено е използвал продукти за растителна защита, забранени за биопроизводство), тогава ще се налага да му се отнеме сертификатът на фермата.

Но, ако замърсяването е случайно и фермерът няма вина за него, тогава ще се отнема само сертификатът на партидата.

- Разбирам обаче, че има още неща, които на 3 април са вкарани в проекта за промени на наредбата и които не одобрявате. За какво става дума?

- Без никакво обсъждане със сектора до момента, тихомълком се предлага съществена промяна в чл. 53. Той описва надзорните проверки на контролиращите лица от МЗХГ.

Отменят се изцяло пет алинеи - от 5 до 9, но една алинея 4 е с нов текст, който препраща към Регламент 889 - параграфи 1,2 и 3.

Учудващо е обаче, че параграф 4 не е споменат по-горе, а той именно казва, че “Компетентните органи разполагат с документирани процедури за делегиране на задачи на контролните органи (съгласно Регламент (ЕО) 834/2007) и за надзор, регулиран в текст в евродокумента, където се уточнява информацията, която да бъде представяна от контролните органи. Целият член, който обяснява как се провеждат надзорните проверки, също не е включен в промените в наредба 5. Това не можем да си обясним. А именно в него са заложени големи рискове

Защото при липса на предварително оповестена методология и процедура за надзорни проверки, всяко контролиращо лице може да бъде атакувано и да му бъде отнет или непродължен лиценза, без то да може да се защити.

Настояваме тези процедури да бъдат публични. Между другото до средата на 2018 г. процедурата беше на сайта на МЗХГ.

Ще държим да се разпишат нарушенията и несъответствията и съответно тежестта на наказанията, които могат да бъдат налагани на контролиращо лице.

И да не се допуска в бъдеще дребни документални несъответствия, липса на някакъв документ или на текст в документацията да стават причина за отнемане на лиценз.

Ще настояваме също резултатите и обобщените доклади от надзорните ревизии на контролиращите лица да бъдат публични

Само така може да се гарантира прозрачност и доверие в системата.

Искаме да не остават важни неща в тайна от нас.

Става дума за информацията, която всички контролиращи лица изпращат всяка година в МЗХГ. Там пише колко билогични фермери (оператори) са сертифицирани, колко проби за взети за анализ, колко разрешения за небиологични семена са издадени, колко проверки са извършени и колко наказания на фермери са наложени. Това засега е голяма тайна. Редно е тази информация да се обобщи в един общ доклад за страната и да се публикува.

Последно искам да допълня, че ние от 2018 г. настояваме и сме внасяли писмено в междуведомствената комисия по биоземеделие искане в нея да участват представители на заинтересованите страни, а не само чиновници от министерства.

Производители, преработватели, търговци, неправителствени организации, експерти от научните среди, обучаващи организации и потребители не сме допуснати там.

Още от Агробизнес
0

Увеличават се ставките за "доктор" на 300 лв. и за "доктор на науките" - на 450 лв. Дирекционният и управителния съвет на Селскостопанска академия обсъдиха методика за определяна не бюджетите на

0

Стани член на Национална селска мрежа - такъв призи публикува МЗХГ на страницата си. Обяснява се, че желаещите да се присъединят към Национална селска мрежа /НСМ/ могат да попълнят заявка за

0

Личи от заповед на аграрния министър Толкова ще получават земеделските производители за единица площ, които имат право на подпомагане по схемата за селскостопански практики,

0

Аграрният износ на страната ни е достигнал 4,5-5 млрд евро, а положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието,

0

При засаждане на орехово дръвче, трябва да се обърне внимание на сорта. Това е заради различията в срока на цъфтежа на мъжките и на женските цветове.

Последни новини
0

Осигурете им сено за закуска Специалистите препоръчват да започнете да изкарвате овцете на паша, когато тревата достигне височина от 10-12 см и след като животните са добре охранени.

0

Пчелната майка започва да снася най-напред по питите, разположени в средата на гнездото. И то, където температурата е най-благоприятна. След като запълни част от средните пити с яйца,

0

Над 80% от китайските свинеферми, пострадали от африканската чума по свинете (АЧС), не планират възстановяване на поголовието заради разпространението на заболяването в страната,

0

Този вкусен пастет от боб е истинска находка. Веднъж като го приготвите, той ще се превърне вчест гост на вашата трапеза. Продукти: 200 г червен боб, 1 глава лук, 1 морков, 5 суп. лъж.

0

Препоръчително е в началото на цъфтежа близо до посевите да се поставят пчелни кошери Доц. Енчо Мянушев Слънчогледът е много взискателен към хранителните вещества в почвата.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съдът го пусна да пътува и в чужбина, Цацаров лично ще следи разследването Лидерът на ДОСТ Лютви Местан има 15 глоби за превишена скорост от 2013 г. досега. Проверка на прокуратурата показала, че на политика са издавани наказателно постановление, акт и 13 електронни фиша. За всеки от тях е плащал глоби от 100 до 300 лв.

Ерол от “Уикеда”, бившият фронтмен на “Контрол” Кольо Гилъна и Светльо Витков, който беше вокал на “Хиподил”, се събраха в нова банда. Групата се казва ЕКС, а името е съставено от първите букви в имената на членовете ѝ. Новата формация планира да прави у нас само по два ексклузивни концерта в годината. Дебютният ще бъде на 10 май в столичен клуб.

Един дядо в трамвая ми се скара, че при 35 градуса съм говорил за жеги. На него му били прохладни. Контрастът север - юг си остава драматичен като турски сериал. И както се казва - не губете кураж... предстои нов студен тираж. Навън все по̀ на талази се носи аромат на есен, печени чушки, а скоро ще надградим с кисело зеле.