С прозрачност ще е ясно как работи био-то

16 април 2019
Агробизнес
4923
Няма снимка
Защо производители, преработватели, търговци, неправителствени организации, научните среди, обучаващи организации и потребители са изключени от междуведомствената комисия по биоземеделие и там са само чиновници, пита д-р Стоилко Апостолов
1 2 3
 

Защо за нас е тайна колко биофермери са сертифицирани, колко разрешения за небиологични семена са издадени, колко проверки и колко наказания са наложени, пита д-р Стоилко Апостолов от фондация “Биоселена”

Диана Ванчева

Много вълнения през изминалата седмица създаде нормативната база, подготвяна от Министерство на земеделието, храните и горите за биологичното производство в България.

Стигна се и до протести пред аграрното министерство и Министерския съвет, където се събраха земеделски производители от цялата страна, работещи по Наредба 5. За нея те масово твърдят, че определено спъва биопроизводството и, че не е съобразена с европейските нормативи и изисквания.

Дни, след като биопроизводителите обявиха, че ще протестират, станалата печално известна наредба отново бе пусната от министерството с промени за обсъждане. Това се случи на 3 април, а становища по нея могат да се внасят от браншовете до 18 април.

На брифинг, който министърът на земеделието Румен Порожанов пожела да даде за аграрните журналисти след протеста, той заяви, че има и ще има диалог с бранша, но оставката, която му искат, няма да я има.

От Министерския съвет пък, където след това представители на Българската асоциация “Биопродукти” пожелаха да бъдат приети от премиера, им отговориха, че засега той не може да се срещне с тях, защото са твърде малко на брой. Но ще му бъдат предадени по време на обедната му почивка исканията им и молбата за съдействие лично от негова страна.

За да получим професионален отговор на въпросите, които възникнаха след всичките тези събития, се обърнахме към д-р Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Според него годината е 2019-а, но се усеща като доста различна. А пък са изминали 18 години от публикуването в “Държавен вестник” на първите български наредби за биологично производство. И цели 11 години, откакто ежегодно се изплащат милиони левове компенсаторни плащания за биологично растениевъдство.

- Господин Апостолов, какво става, според изявленията на МЗХГ от там вече са променили текстовете на наредба 5, така, както вие предлагахте, обсъждането й е до 18 април, можете да внесете още мнения и становища?

- Да, експертите са променили наредбата, доколкото могат, така както ние искахме, което стана обаче след като обявихме протеста.

Измененията, за които постигнахме компромис, без да сме доволни, са в чл. 36, ал. 5. Става дума за това да се изпраща за анализ поне една проба от поне една култура или продукт на биологичен фермер след изтичане на преходния му период за даден парцел.

Нашето искане беше този текст да отпадне изцяло, защото няма никакъв смисъл от него и само натоварва финансово фермерите

Досегашният текст изискваше да се изпращат проби за анализ от всеки парцел на биостопанина след изтичане на преходния му период.

- Най-голямото ви възмущение, беше за това, че наредбата допуска да се отнеме сертификат на цялото стопанство при наличие на неразрешени вещества само в един парцел от него, нали?

- Да, така беше, но това вече е променено. То беше записано в приложение 3, и порочната мярка 5.4, която е изменена, и е добавена е нова мярка 5.5.

Доразписани са и още мерки, добавени са две нови, които засягат именно вземането на мерки и предприемането на този вид санкции към производителите. Тук сме вече окей, така да се каже.

Въвежда се като допустима процедура и исканото от нас разследване за наличие на неразрешена съставка. Ако се окаже, че даден фермер е виновен за замърсяването (защото не е взел мерки или умишлено е използвал продукти за растителна защита, забранени за биопроизводство), тогава ще се налага да му се отнеме сертификатът на фермата.

Но, ако замърсяването е случайно и фермерът няма вина за него, тогава ще се отнема само сертификатът на партидата.

- Разбирам обаче, че има още неща, които на 3 април са вкарани в проекта за промени на наредбата и които не одобрявате. За какво става дума?

- Без никакво обсъждане със сектора до момента, тихомълком се предлага съществена промяна в чл. 53. Той описва надзорните проверки на контролиращите лица от МЗХГ.

Отменят се изцяло пет алинеи - от 5 до 9, но една алинея 4 е с нов текст, който препраща към Регламент 889 - параграфи 1,2 и 3.

Учудващо е обаче, че параграф 4 не е споменат по-горе, а той именно казва, че “Компетентните органи разполагат с документирани процедури за делегиране на задачи на контролните органи (съгласно Регламент (ЕО) 834/2007) и за надзор, регулиран в текст в евродокумента, където се уточнява информацията, която да бъде представяна от контролните органи. Целият член, който обяснява как се провеждат надзорните проверки, също не е включен в промените в наредба 5. Това не можем да си обясним. А именно в него са заложени големи рискове

Защото при липса на предварително оповестена методология и процедура за надзорни проверки, всяко контролиращо лице може да бъде атакувано и да му бъде отнет или непродължен лиценза, без то да може да се защити.

Настояваме тези процедури да бъдат публични. Между другото до средата на 2018 г. процедурата беше на сайта на МЗХГ.

Ще държим да се разпишат нарушенията и несъответствията и съответно тежестта на наказанията, които могат да бъдат налагани на контролиращо лице.

И да не се допуска в бъдеще дребни документални несъответствия, липса на някакъв документ или на текст в документацията да стават причина за отнемане на лиценз.

Ще настояваме също резултатите и обобщените доклади от надзорните ревизии на контролиращите лица да бъдат публични

Само така може да се гарантира прозрачност и доверие в системата.

Искаме да не остават важни неща в тайна от нас.

Става дума за информацията, която всички контролиращи лица изпращат всяка година в МЗХГ. Там пише колко билогични фермери (оператори) са сертифицирани, колко проби за взети за анализ, колко разрешения за небиологични семена са издадени, колко проверки са извършени и колко наказания на фермери са наложени. Това засега е голяма тайна. Редно е тази информация да се обобщи в един общ доклад за страната и да се публикува.

Последно искам да допълня, че ние от 2018 г. настояваме и сме внасяли писмено в междуведомствената комисия по биоземеделие искане в нея да участват представители на заинтересованите страни, а не само чиновници от министерства.

Производители, преработватели, търговци, неправителствени организации, експерти от научните среди, обучаващи организации и потребители не сме допуснати там.

Още от Агробизнес
0

95% от субсидиите в селското стопанство в страната идва от ОСП. Има значителни различия между регионите на страната, между видовете производство и между фермите.

0

От 20 септември до 21 октомври ще продължи общественото обсъждане на проект на Решение за приемане на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци

0

На заседание, провело се на 18 септември 2019 г., Министерският съвет прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

0

За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас. Много от тях не смогват да покрият

0

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

Последни новини
0

Ако през лятото сте засели моркови, продължете да се грижите за растенията, за до получите добри добиви. . Плевенето е сред основните грижи за тези кореноплодни зеленчуци.

0

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с френския си колега Дидие Гийом в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки

0

„Евро Ферт“ АД – Димитровград ще вземе участие в изложението Международен технически панаир, което се провежда ежегодно в град Пловдив. Изложбеният щанд на компанията,

0

С какво и кога Лозите са от онези растения, които се нуждаят от много внимание и грижи. И по силата на това, че са трайни насаждения, изискват вниманието да бъде проявено далеч преди засаждането им

0

В 10.00 часа и 50 минути днес у нас настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Столицата зае 94-о място сред 500 града в индекса Smart Cities София е привлякла повече от половината чуждестранни инвестиции в България. Те са 12,2 млрд. евро, или 9200 евро на човек, което е 3 пъти повече от средното за страната. Данните са от края на 2017 г., за която е излязла последната официална статистика

Премиерът Бойко Борисов е в Пловдив за откриването на 75-я Международен технически панаир, който ще продължи до неделя. Ще участват близо 600 фирми от 34 държави, а страна партньор е Русия. Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция

Мъж скочи от блок в Благоевград и загина на място. Инцидентът станал тази сутрин. Жители на блок 37 в жк "Запад" видели тялото на земята пред входа и повикали полиция и линейка.  Починалият е 62-годишният шеф на дупнишката популярна каса Георги Близнаков. На място е пристигнала съпругата му Ивона. Двамата бяха дадени на съд за незаконни банкови