Какви са причините

Първата най-често допускана грешка е, ако кокошката е яйценосно направление. Това означава, когато ги купувате, да внимавате да не вземете носачки. Те снасят яйца, но не мътят, защото напълно са лишени от инстинкт за мътене. За тях не е необходимо да купувате и петел.

Но ако кокошките са смесено направление, може да им помогнете.

На закътано място направете гнездо и сложете яйце. Гнездото трябва да е удобно (застлано с меко сено), на тъмно и тихо място. Леко го трамбовайте и направете вдлъбнатина като малка кошничка.

Поставете в гнездото 10 фалшиви яйца за пробно мътене. Тъй като са изкуствени, няма опасност кокошката да ги счупи.

Сложете кокошката в гнездото и я покрийте с кош, за да не може да става. Важното е вътре да е тъмно. Два пъти дневно пускайте кокошката за по 10 минути да хапне и пийне вода.

След 2-3 дни, когато кокошката свикне с новата роля, сменете (вечер) фалшивите яйца с истински. Може да пуснете край гнездото и малко пиленце. Писукането му ще пробуди майчинските инстинкти на кокошката.

Предлагаме ви и друг вариант - направете гнездото в кошница

Завържете едния крак на кокошката за нея, насадете яйцата и я покрийте с друга кошница. Размерите на втората кошница трябва да са такива, че кокошката да не може да става. Два пъти дневно сваляйте горната кошница, за да може мътачката да се храни и напие с вода. Тя няма да може да се отдалечава от гнездото, защото е завързана.

И последен съвет - как да направите фалшиви яйца

Вземете 10 кокоши яйца. Пробийте с игла отвор в тях и изтеглете жълтъка и белтъка. На тяхно място инжектирайте разтопен восък или парафин.