Селскостопанските гами на Manitou, универсални и икономични, продължават да се развиват стремглаво

Екип на в. "Български фермер" Париж - София

Наред с всички останали новости, показани на SIMA 2019, световният лидер в обработката на груби терени, френската компания Manitou, предложи на профи публиката нови проекти и решения, предназначени за намаляване на разходите на земеделците при повишаване на продуктивността и икономичността на техните машини.

Водена от стремежа да реализира най-полезните за фермерите иновации, компанията демонстрира на световното изложение в Париж много нови продукти като челни товарачи, гама компактни товарачи. Беше представен за първи път и най-компактният телескопичен товарач сред тях - MLT 420-60 H.

Концепцията Интернет на нещата (IOT) е растящ пазар, който групата Manitou използва, за да свърже като стандарт всяка нова поръчана машина от началото на януари 2019 г. Събраните данни позволяват на земеделските производители да получат нови опит и услуги. "Въз основа на вече оборудваните модели MLT 741-140 V +, ние отбелязахме среден разход на гориво от само 5.78 л/ч във всичките четири приложения на телескопичния товарач, а именно натоварване, път, работа и скорост на празен ход. Това представлява спестяване на повече от 4660 евро за тригодишна употреба в сравнение с пазарната средна стойност", сподели Оливие льо Песке, експерт по TCO (Обща стойност на собствеността) в Manitou.

В стремежа си да предостави на своите потребители нови решения, в момента Manitou разработва мобилно приложение, което позволява на потребителите да разберат всичко за тяхната машина. То се нарича MyManitou и е проектирано преди всичко за предоставяне на мигновени услуги. Благодарение на данните, предавани в реално време е възможно земеделските производители винаги да знаят местоположението, разхода на гориво и нивото на горивото на своята машина, както и да откриват всякакви технически проблеми. За да избегнат прекъсване на производителността, потребителите могат също така лесно да се свържат с дилъра си за всяка предстояща работа по машината от техник.

Налична е и цялата необходима документация, включително гаранцията, договора за поддръжка и ръководството за експлоатация на машината. Приложението ще бъде достъпно до третото тримесечие на 2019 година.

Manitou вече разработи и използва активно и системата за свързани гами от машини и услуги, при която всички поръчани свързани машини са с две години гаранция. Потребителят има възможността да я удължи с още една до четири години. Така спокойствието може да бъде удължено до шест години чрез покриване на машината с максимално удължена гаранция. Или общо 6000 часа употреба. Както ни обясни на внушителния щанд на компанията в палата 7 г-н Робин Бенам, мениджър в направление Комуникации на фирмата, благодарение на дългогодишната и широкоструктурирана мрежа от дилъри в Европа, Manitou дава възможност на земеделските производители да имат пълен достъп до конкретни отговори и дейности за подкрепа, независимо от местоположението им. Новите свързани гами и услуги на Manitou потвърждават желанието на групата да предостави на клиентите си по-голяма добавена стойност.

Целите ни са ясни: да се намалят общите разходи за собственост за потребителите, да се намали разхода на гориво на техните машини и да се увеличи производителността им и по-доброто им представяне във всички стопански дейности", заяви г-н Бенам. Той ни запозна и с новата гама челни товарачи MLA-T. Тази серия на телехендлерите на Manitou се състои от осем модела. Те са налични в цяла Европа при дистрибуторите на Manitou. Тези машини са перфектно съобразени с нуждите на земеделието и животновъдството. Те се справят великолепно с грижите за млечни говеда и работят добре във ферми за говеждо месо.

Натоварването при обръщане варира от 875 кг до 5 т за височина на повдигане между 2,5 м и 5,20 м. Челните товарачи са лесни за маневриране и предлагат отлична видимост на 360 градуса. Два модела са оборудвани с телескопична стрела, MLA-T 516-75 H и MLA-T 533-145 V+ (5.20 м височина на повдигане и 3.3 т максимален товар).

Супер компактен телескопичен товарач

Manitou представи на SIMA и новия си селскостопански телескопичен товарач MLT 420-60 H. При височина от 1,94 м и широчина от 1,49 м тази машина е една от най-компактните на пазара. Благодарение на 4-те режима на управление и много малкия радиус на завиване (2,95 м), MLT 420 може лесно да маневрира в тесни пространства. Това го прави идеалния партньор за работа с бали и хранене на добитък. Характеристиките на кабината (подобно на модела MLT 625) осигуряват на оператора оптимален комфорт и бързина за овладяване управлението на машината.

Този нов високопроизводителен MLT е оборудван с двигател Kubota Stage V с мощност от 57 к.с. и има товароподемност от 2 т за максимална височина от 4,30 м. С 4-колесно задвижване, калници и автоматична система за отстраняване на прах от радиатора, този нов модел е приспособен за работа при тежки условия. TCO на машината също е оптимизирана, благодарение на:

лесен достъп до различните компоненти на двигателя, което позволява бързото извършване на операциите по поддръжката

набор от трайни, надеждни компоненти

свързаността на модела позволява на оператора по-добре да оптимизира нейното използване.

"Селскостопанският сектор винаги се е стремил към нови технологии и методи на производство за увеличаване на резултатите и адаптиране към променящите се условия. Автоматизацията и свързаността на машините като методика и практика имат потенциал да допринесат за постигане на устойчиво земеделие и са особено важни за поддържане на напредъка", заключва Бенам.

Робин Бенам обяснява мобилното приложение MyManitou
Робин Бенам обяснява мобилното приложение MyManitou
MLT 741-440 V + с минимален разход на гориво
MLT 741-440 V + с минимален разход на гориво
MLT 625-75 H - най-големият от компактната серия на Manitou впечатли мнозина
MLT 625-75 H - най-големият от компактната серия на Manitou впечатли мнозина