С настъпването на пролетта започва смелото освежаване не само на интериора, но и на облика на терасата или градината. След като почистим внимателно терена, идва време и за засяване на всички любими подправки и цветя, които след едва няколко седмици ще направят двора ни по-пъстър и красив. Някои от тези растения се отглеждат в саксии. Ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на основните материали за изработка на саксии. Трябва да знаем и

каква е разликата между саксия и кашпа

Градинарите напомнят, че саксиите задължително имат един или няколко дренажни отвора, докато кашпите са декоративните облицовки, в които поставяме саксията.

Можете бързо и лесно да освежите вида на неугледните саксии, като вместо да пресаждате цветята, просто ги снабдете с пъстри и интересни кашпи 

Класически керамични

Едни от най-предпочитаните варианти за градината са именно красивите керамични саксии. Те се отличават с невероятна дълготрайност и приятни неутрални нюанси, които се дължат на прецизното изпичане на глината, от която най-често са изградени. Саксиите без защитен външен слой позволяват на почвата да диша и по този начин спомагат за по-добрия вид и растеж на цветята, засадени в тях.

Другата особеност на този тип саксии е това, че те задържат топлината много по-дълго време, отколкото тези от пластмаса например, поради което не са подходящи за по-студенолюбивите растения.

Макар да са изключително практични и удобни, керамичните саксии се чупят лесно, а пресаждането на цветя от и в тях е по-трудно, в сравнение с някои други варианти.

Керамичните саксии поемат влагата, предназначена за растенията.

Опитните градинари съветват да оставим саксиите в хладка вода за поне 1-2 часа преди да пристъпим към пресаждането на растенията. Алтернативен метод е покриването на вътрешността на съда с тънък слой безвредна водоустойчива боя. Тя обаче ще лиши саксиите от едно от най-големите им качества, а именно възможността растенията в тях да дишат през малките дупчици в стените на съда. Предлагаме ви и една страхотна идея за украсяване на керамичните саксии с помощта на цветни бои, тиксо, гъба или четка.

Предимствата на пластмасата

В почти всяка българска градина има подредени цветни и красиви пластмасови саксии. Те печелят симпатиите на градинарите с това, че са изключително евтини, практични и леки, като се предлагат и в широка гама от цветове и форми. За разлика от керамичните съдове за растения, кокетните пластмасови сандъчета и саксии не поемат влагата в стените си, но я задържат, а това ги прави подходящи за отглеждане на огромно разнообразие от растения.

Като техен основен недостатък специалистите изтъкват краткия експлоатационен живот - пластмасовите саксии избеляват и се напукват на слънце, като често не издържат повече от няколко месеца. Освен това, те често съдържат и някои вредни химикали, поради което много домакинства се ориентират към саксии, създадени от естествени материали.

Собствениците залагат на масивни зелени саксии /на снимката/ които да допълват перфектно обзавеждането на просторната отворена тераса. Дървената настилка от своя страна подчертава яркото присъствие на саксиите и големите екзотични растения, като създава и неповторимо усещане за уют и красота.

Светлото дърво на настилката и обзавеждането, контрастира на тъмната стенна облицовка.

Диванът е изработен от светло дърво, като за по-голямо удобство върху него са поставени няколко текстилни подложки в синьо и зелено.

Подобен диван можете да си сглобите и от стари палети. Овалните зелени саксии пък придават артистичност на отвореното пространство, като са идеален начин да разчупите визията на градината, при това без да инвестирате в твърде скъпо и масивно обзавеждане.

Използвайте за кашпи лейка или метални кофи

Металните саксии са по-нетрадиционно решение за българските домакинства, тъй като те най-често са податливи на неблагоприятното въздействие на влагата и с течение на времето започват да ръждясват.

Въпреки това обаче, този тип съдове са изключително здрави, практични и красиви, като могат да допълнят перфектно визията на цветната леха в градината.

Друг недостатък на металните саксии е фактът, че те се нагряват изключително много, поради което могат да доведат до прекомерно изсушаване на почвата и така да навредят на развитието на цветята.

Компенсирайте този минус на металните декорации от този тип, като използвате качествена лейка за оптимално равномерно поливане на цветята в градината.

Най-често металните саксии се използват като кашпа върху по-подходяща саксия от пластмаса или пък глина.

Плетени кошници от ратан

Засадете цветята в устойчиви дървени саксии и сами ще се убедите, че те ще направят терасата или градината ви много по-гостоприемна и хармонична. Този тип съдове са изключително устойчиви, достъпни и могат да придобият избрания от вас размер, форма и цвят, така че да паснат на екстериора на дома.

Съществен минус на дървените саксии обаче е това, че са податливи на разрушителното въздействие на интензивната влага и с течение на времето ще започнат да гният. Ето защо все по-често те приемат формата на красиви сандъчета, в които са поставени леки и устойчиви пластмасови саксии с цветя.

Достойна алтернатива на класическите дървени кофички и сандъчета са кошниците от ратан, които ще придадат стил и елегантност на вашия дом и градина.Те се отличават с модерен дизайн и изключителна дълготрайност. Представяме ви няколко интересни примера за съчетаването на подобни саксии с обзавеждането на балкона.

Първият случай представя повторно използване на стара стълба, като тук тя е боядисана в бяло и е превърната в удобен цветарник. Върху него са подредени различен тип саксии и поставки за растения, като някои от тях представляват кокетни кошници от ратан. По-масивните кошници пък са поставени върху стар шкаф за обувки, който е преработен в красива бяла етажерка.

Втората тераса разполага с два бели меки фотьойла, а ратановата кашпа се превръща в страхотна декорация и приютява устойчива пластмасова саксия. Третата тераса ни показва подобно използване на саксията, като тук обаче тя допълва два дървени стола и малка масичка.

Биоразградими - за лесно градинарство

Представяме ви една съвременна и екологична алтернатива на класическите пластмасови кашпи и съдове, а именно биоразградимите саксии.

Този тип декоративни контейнери за цветя са изградени от натурални материали, като дървесен пулп или торф.

Освен че ще изглеждат наистина естествено във вашата градина, те ви дават възможност на по-късен етап да засадите растението в цветната леха, без да премахвате саксията.

С течение на времето тя ще се разгради напълно, при това без да има негативни последици за околната среда.

Биоразградимите саксии се предлагат в огромно разнообразие от форми и размери, така че да паснат на всеки тип растение, като са и изключително здрави и достъпни.