Време е да засадим туберозите

Семейството на бегониите предлага изключително голямо разнообразие от растения. С малко повече подготовка за индивидуалните изисквания всеки градинар може да се радва на здрави и красиви бегонии.

Да, те не са от онези растения, които засаждаме и забравяме - искат повечко грижи, но са много ефектни. Разузнайте коя е правилната бегония за вас и дерзайте!

Туберозата е капризна

Намерете ѝ шарена сянка

Туберозата е разкошно растение с уникални цветове в екзотични багри. Ако имате кътче с шарена сянка в двора или тераса, която се огрява от слънцето само сутрин, то тя е идеалното цвете за вас. Успешното отглеждане изисква малко повече внимание в сравнение с мушкатата, да речем.

Грудковата бегония може да бъде изправено растяща или каскадна, с прости, единични цветове или с кичести и полукичести. Обикновено обагрянето им е в бяло, розово, жълто, оранжево, червено и двуцветно. Има достатъчно избор, както за любителите на нежните нюанси, така и за любителите на шареното и екстравагантното. Цветето можете да отглеждате директно в градината или в красиви саксии и сандъчета.

Грудките обичат дренирана почва

Как да ги засадим

Грудкова бегония може да се намери като разсад в малки саксийки, като готова кошница за моментален ефект или като спящи грудки. Цените варират, но грудките излизат най-евтино. А и сега е точното време да се сдобиете с тях.

Бегониите обичат добре дренирана почва. Затова си пригответе смес от торф и пясък в съотношение 1:1. На дъното на контейнера сложете камъчета. Покрийте дренажа с парче плат, за да не се задръсти от поливките. Запълнете контейнера със смеската. Накрая поставете грудките с вдлъбната страна нагоре през около 3-5 см една от друга.

Оставете ги на тъмно при температура около 18?С. Поливайте, колкото да не пресъхне субстратът. Скоро ще се появят първите стъбълца. Прехвърлете грудките в индивидуални саксии или голям общ съд, когато стъбълцата достигнат 2-3 см. Тогава ги преместете на светло. Светлината трябва да е достатъчно. Иначе растенията се издължават.

На открито - след студовете

Поливайте редовно, но не прекалявайте

Изнасянето на младите бегониики навън става, след като премине опасността от късни пролетни застудявания. Независимо дали ще ги прехвърлите в градината, или ще продължите да отглеждате растенията в контейнер, не забравяйте дренажа.

Поливайте, когато е нужно. Почвата трябва да поддържате леко влажна, но не и подгизнала. Много вода води до загниване на корените, грудката или кореновата шийка. Стъблата падат като покосени и няма връщане назад. Засушаването спира развитието и изтощава растението. Не е изключено обезлистване или абортиране на цветове и пъпки. Точно за поливането трябва да хванете тънкия момент.

Препоръчваме за подхранването да се спрете на водоразтворим тор и да го използвате веднъж месечно. Подхранвайте с поливната вода и всичко ще бъде наред. Но, не прекалявайте!

Не пропускайте да почиствате редовно прецъфтелите цветове. Осигурете добра циркулация на въздуха около растенията.

По този начин намалявате шансовете на брашнестата мана.

Есента е време за сън

Приберете грудките на сухо

Ако се справяте добре и задоволявате капризите на бегонията, тя ще ви се отблагодари с продължителен и пищен (ама наистина пищен!) цъфтеж до есента. Към края на лятото намалете леко поливките, а през есента ги разредете. Подгответе грудката за покой. Стъблата и листата полека ще отмрат. Извадете грудките от почвата и ги просушете за ден-два. След това завийте всяка поотделно в хартия. Пакетчетата поставете в кутия, а кутията в помещение с температура от 4 до 10°С. Проверявайте грудките редовно. Повредените и загнилите изхвърляйте. Здравите ще засадите през следващата пролет по същата процедура.

За какво да внимавате

Най-големият враг на бегониите е брашнестата мана. Причинителят на заболяването е Oidium begoniae. Походящи условия за развитието му са резки температурни колебания и застояване на въздуха.

Първите симптоми са малки светли петънца по листата, цветовете или стъблата. В последствие петната се разрастват и сливат.

Растението изглежда като посипано с брашно. За да го излекувате трябва да хванете началните етапи на болеста и да третирате с фунгицид или някоя домашно приготвена отвара.

Бегонията може да страда и от неправилни грижи. Например, покафеняването на връхчетата на листата е сигнал за засушаване и прекалено висока температура.

Окапването на листата и цветовете най-често е причинено от преполиване. То може да е и причина за загниване.

Внимавайте с водата и осигурете добра циркулация на въздуха, за да си нямате проблеми.

Успех и пъстра пролет!