Внимание! Директно продаденото сурово мляко от един стопанин на друг за изхранване на животните ще подлежи на строг контрол

Диана Ванчева

Схемите за обвързано подпомагане за млечни крави за настоящата година са ясни и животновъдите могат да освежат знанията си за 2019 г.

Допустимите за подпомагане по схемата физически и юридически лица задължително трябва да са регистрирани земеделски стопани. Те трябва да отглеждат в стопанството си 10 и повече крави които са с предназначение за производство на мляко.

Трябва да са на възраст над 24 месеца и да са вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, специално с предназначение за производство на мляко.

Животните трябва да отговарят на четири изисквания

Най-важното е да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо и да са вписани в регистъра на стопанството.

Задължителният период за задържането им е 80 дни, което се смята от деня, следващ последния ден за подаване на заявлението за подпомагане.

Фермерите трябва да задържат заявените за подпомагане животни в стопанството си през определен с дати период.

Казус:

За кампания 2019 г. периодът на задържане на се пада да бъде от 11 юни 2018 (включително) до 29 август (включително) 2019 г.

В периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. земеделските стопани са задължени да реализират на пазара:

Най-малко 1 500 кг мляко на крава - за животни в изцяло планински райони. Това означава и всички животновъдни обекти на земеделския стопанин да са разположени в планинския район.

Най-малко 2 000 кг мляко на животно в останалите стопанства.

Документите за доказване на реализираното мляко трябва да се представят в срок от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие".

При реализация на количества мляко, които ще се доказват за директно продадено сурово мляко от животновъда на други стопани с цел изхранване на животните, вече ще се осъществява завишен контрол от страна на БАБХ, предупредиха от МЗХГ.

По схемата за обвързано подпомагане за млечните крави под селекционен контрол право на подпомагане ще имат стопанства с 20 и повече животни от една порода, регистрирани с предназначение за мляко.

Освен условията, които важат за млечните крави, тези под селекционен контрол трябва да бъдат вписани и в главния раздел на родословната книга.

Тази информация трябва да е отразена и в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Нужен е и издаден зоотехнически сертификат

Периодът на задържането им е същият както при млечните.

Земеделските стопани трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. количества мляко или млечни продукти, които измерени в еквивалент мляко, да съответстват на най-малко 1500 кг на млечна крава от застрашените от изчезване и комбинираните породи.

Внимание! Тук става дума за Българско сиво говедо; Искърско говедо; Родопско късорого говедо; Българско родопско говедо; Българско червено говедо; Българско кафяво говедо; Млечен Симентал.

Реализираното трябва да съответства най-малко на 4 000 кг мляко за другите породи.

Документите за доказване на реализацията ще се представят в срок от 5 до 31 октомври 2019 година.

Подпомагането на млечните крави в планинските райони ще става при 5-9 животни с предназначение за производство на мляко, само в планинско стопанство.

Периодът на задържане също е 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

За кампания 2019 г. периодът е от 11 юни 2018 (включително) до 29 август (включително) т.г.

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други, но ако те отговарят на изискванията за подпомагане към момента на замяната.

И при условие, че това стане до 20 дни от края на събитието, което я е наложило.

Месодайните крави и юници трябва да имат паспорт

За първите 30 животни земеделските стопани ще получават с 10% по-висока ставка

Внимание! При проверка на стопанството земеделецът трябва да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно, което е заявил за подпомагане

Внимание! При проверка на стопанството земеделецът трябва да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно, което е заявил за подпомагане

Животновъдите са задължени да отглеждат в стопанството си 5 и повече месодайни крави или юници за месо, ако искат да бъдат подпомагани.

Стопанството им трябва да включва всички животновъдни обекти и те да са регистрирани на името на стопанина по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. А също да бъдат вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Дефиниции за сведение на фермерите:

Месодайни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в системата на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо.

- Юниците, допустими по схемата, са женски говеда на възраст над 8 месеца, които още не са се отелвали и в системата на БАБХ са вписани с предназначение специално за месо.

Изисквания към животните

Да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер.

Да са регистрирани в системата за идентификация и регистрация.

Да притежават индивидуален паспорт и да са вписани в регистъра на стопанството.

От МЗХГ подсещат:

Стопаните да се подсигурят за всеки случай и да проверят дали информацията от Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, индивидуалния паспорт и регистъра на стопанството за съответното заявено за подпомагане животно съвпада напълно. Често се допускат грешки и това реже субсидиите.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията.

Това означава, че трябва да задържите заявените животни за кампания 2019 г. от 11 юни 2018 (включително) до 29 август (включително) тази година.

Възможно е да се заменят заявените животни с други, отговарящи на изискванията за подпомагане.

Задължително е да са реализирани на пазара животни, съответстващи на най-малко 0.2 животни от същия вид на допустимо за подпомагане животно за периода от 1 октомври 2018 г. - 30 септември 2019 година.

Реализираното ще се доказва

Това ще може да става с фактури, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на Търговския закон.

С документи с реквизити по Закона за счетоводството - когато са лица по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

С приемно-предавателни протоколи между земеделски стопанин и кланица - при клане на ишлеме и с фактури за услуга, издадени от кланицата.

Какво ще проверява Разплащателната агенция

При придвижване на животни територията на страната, включително при затворен цикъл на производство, фондът ще извършва проверка в интегрираната информационна система на БАБХ Ветис.

При търговия в ЕС и при износ на живи животни ще се правят проверки въз основа на копието от сертификата за вътрешна търговия в ЕС или за здравословно състояние /при износ/.

Важни срокове!

Документите за доказване на реализираните животни трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г.

Срокът да се представят е от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на държавния фонд.

Към всеки документ трябва да се посочи и номерът на ветеринарно-медицинското свидетелство за придвижване на животните, за които документът се отнася, а не за други.

За първите 30 животни земеделските стопани ще получават с 10% по-висока ставка, отколкото за останалите животни.

За такива, които са под селекционен контрол фермерът трябва да има минимум 20 месодайни крави - от една порода, всичките за производство на месо и вписани в родословната книга. Животновъдите да проверяват много внимателно всички документи, защото и един да не е точен, ще изгубят плащанията по схемата.

Месодайните крави да са на възраст над 24 месеца - идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер и регистрирани в системата на БАБХ.

Задължително е да имат индивидуален паспорт и да бъдат вписани и в регистрите по по Закона за животновъдство.

Трябва да притежават и издаден зоотехнически сертификат.

Важно!

За кампания 2019 г. периодът на задържане на животните е от 11 юни 2018 година до 29 август на настоящата година.

Често допускан пропуск!

Животновъдите да са наясно, че при всяка проверка на стопанството те трябва да показват зоотехническия сертификат за всяко животно, което е заявено от тях за подпомагане.

Изисква се те да са реализирали на пазара животни, които съответстват на най-малко 0.25 животни от същия вид на допустимо за подпомагане по схемата животно - от 1 октомври на 2018 г. до 30 септември на 2019 г.

Реализацията ще доказват с идентични документи на другите схеми, издадени от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г., които се подават от 5 до 31 октомври 2019 г.

Инспектори ще търсят междинните култури на нивите от 1 октомври до 1 декември 2019

През този период не трябва да се пръскат

За да има подпомагане, не бива да дават реколта

Междинните култури не бива да са на полето след 15 април 2020 г.
Междинните култури не бива да са на полето след 15 април 2020 г.

Междинните култури, създадени като смески от нежитни и житни култури, трябва задължително да включват смески от списък, валиден за подпомагане 2019.

Към смеските с междинни култури могат да спадат ръж, грах, тритикале, фий, ечемик, звездан, пшеница, еспарзета, овес, леща, лимец, фасул, просо, нхут, сорго, бакла, метла, лупина, бурчак, соя, синап, репка, фуражна ряпа, рапица.

Внимание, грешка!

Не се смятат за площи с междинни култури или със зелена покривка тези, които са засети със зимни култури за получаване на реколта или са използвани за паша.

Тегловният коефициент при преобразуване за целите на изпълнение на екологично насочените площи за междинните култури е 0.3.

Важно!

За целта на проверките междинните култури трябва да бъдат налични на полето в периода от 1 октомври до 1 декември 2019 г.

През този период не трябва да се прилагат продукти за растителна защита. А ако културите са засети по-рано, не е позволено да са третирани от засяването до периода на задържането им на полето.

Нещо важно! Междинните не бива да са на полето след 15 април 2020 г.

Фермерът трябва да ги е заорал до тази дата, като по този начин той спазва изискването на регламента тези култури да не се реколтират и да не остават като основни през следващата година.