Качествените инструменти за градината не са просто каприз на стопанина. Доброто оборудване не само ще улесни работата , но ще ви позволи да сте и по-продуктивни, спестявайки енергия, здраве и свободно време. Да не забравяме за удоволствието от добре свършената работа

Основният инструмент на градинаря е ЛОПАТАТА

За да не натоварва гърба, тя не трябва да е твърде тежка, да е удобна като размер и височина. Лопатата трябва да е изработена от материал, който не ръждясва. Това може да е титан или неръждаема стомана, но най-добрият вариант е сплав от алуминий с титан. Такава лопата е лека, пръстта не се задържа по нея и най-важното - ще ви служи дълго време.

Основен недостатък на тези инструменти е високата цена. Ако все пак изберете по-евтин вариант, проверете качеството на свързващите елементи. Понякога острието е закрепено за дръжката с винт, а той може да е... пластмасов. По-добре е ножът да е фиксиран чрез надеждно занитване.

Лопатите за прекопаване на градината трябва да са средни по размер. Големите са подходящи само за преместване на почвата. Формата на острието не трябва да е прекалено удължена - тези лопати са предназначени за изкопни работи, а не за обработка на почвата.

Няма да ви е много удобно и ако накрая на дръжката има ръкохватка. Нейното предназначение е да закачате лопатата на кука в бараката, но пречи на удобната работа.

И накрая да обърнем внимание на самата дръжка. Недобре обработеното дърво може да ви нарани и да получите трески и мазоли, а прекалено гладката от пластмаса или лакирано дърво ще се хлъзга в ръцете ви.

ВИЛИТЕ

са незаменими за разрохкване на почвата и почистване на лехите от плевели. Когато избирате вила, трябва да се ръководите от един важен принцип - зъбите трябва да са достатъчно дебели и здрави и вилата да е изработена от цяло парче метал, т.е. зъбците да не са прикачени и заварявани към основата. В противен случай глинестата почва ще счупи зъбците.

Формата на зъбците се избира в зависимост от предназначението на вилата: за прекопаване са необходими тесни и кръгли; за изкопаване на картофи и луковични култури - плоски и широки. Големите вили с гъсто разположени зъбци са предназначени за пренасяне на тор. Има и малки вили с ширина около 14 см, които се използват за обработване на почвата между насажденията.

При избора на ГРЕБЛО не трябва да се пести

Евтините варианти, като правило, ръждясват и бързо губят зъбците си. Това важи в най-голяма степен за ветрилооблазните гребла.

Класическият инструмент за работа с горния почвен слой е от стомана. Дървените гребла са предназначени за събиране на косена трева и листа. Листата не се пробиват от дървени зъбци, за разлика от металните.

Ветрилооброзните гребла могат да имат метален или пластмасов накрайник и са подходящи само за почистване на тревни площи от косена трева, листа и градински отпадъци.

МОТИКАТА

е необходим инструмент за разрохкване на почвата, борба с плевелите и зариване на растения. Тя може да има правоъгълна или полукръгла форма.

МОТИЧКАТА се различава от класическата мотика с по-малките си размери. Тя е нужна за работа между насажденията там, където има опасност да се повредят съседните растения. В последно време някои производители започнаха да предлагат пластмасови варианти. Трябва да ви предупредим, че те са твърде леки и не могат да влязат в почвата.

МАЛКИ ИНСТРУМЕНТИ

Лопатки, малки гребла, мотички, вили - те ще са полезни за по-ювелирни работи в градината. Продават по няколко в комплект или поотделно. Не се увличайте по красивия външен вид - купувайте по-обикновени, от неръждаема стомана.

Те не трябва да се огъват и да не задържат почвата. На пазара има много, изработени от корозионен или мек метал, огъват се и лесно се чупят дръжките им. Малката лопатка ще ви е от полза за отстраняване на плевели или да изкопаете дупка за многогодишни цветя или луковици.

ГРАДИНСКА НОЖИЦА

Ширината на дръжката трябва да е достатъчна - 22-23 мм, а не 18 мм. Режещите метални повърхности е добре да са две, а не една. В тези случаи, ако е необходимо, те могат да се заточват.

Добре е, в горния край на дръжките да има пружина - така няма да се налага ножиците ръчно да се връщат в изходно положение. За предпочитане е пружината да е изработена от стоманена пластина, а не от жица.

Избягвайте крехките структурни елементи, изработени от пластмаса или от чупливи алуминиеви сплави. Последната дума са хромирани ножици, които са по-трайни, но имат висока цена.

Градинската ножица е предназначена за рязане на тънки клони. Ако я използвате правилно, тя ще има дълъг живот. Не се препоръчва да използвате ножицата за подрязване на треви - за това има специални.

За тези, които имат много рози в градината, има смисъл да си купят специални ножици за рози Там, където градинската ножица не може да се справи, е добре да има

ГРАДИНСКО ТРИОНЧЕ

Най-удобни са тези, които се сгъват. В събрано положение те са компактни и безопасни за съхранение и транспортиране. Но, дори при сериозните производители има един недостатък - сгъва се в най-неподходящия момент.

Дори и изборът на МЕТЛА не е толкова проста работа

Класическа метла, изработена от сорго или клонки, ще ви помогне да почистите двора, след като сте ползвали гребло, да разпръснете семената по повърхността на земята. За плочките в двора и пътеките по-добре е да използвате широка четка с еластични полимерни влакна.

Удобството за използване на ГРАДИНСКА КОЛИЧКА

се определя от това как се разпределя теглото при движението ѝ.

По законите на физиката ще бъде по-удобно да се използва количка с широко и плитко тяло. Колелото може да е само едно (особено ако пътеките в градината са тесни), но е добре то да е с гума, за да поглъща вибрациите.

Купете маркуч според условията в дворното място

Обърнете внимание на материала, от който е изработен, дължината, теглото и диаметъра на сечението

Градинският маркуч е незаменим помощник. Днес на пазара се намира огромно разнообразие от модели. Правилният избор може да спести усилия, време и средства. За да намерите добър маркуч за поливане на градината, трябва да обърнете внимание на няколко основни негови характеристики.

ТИП МАТЕРИАЛ

Каучук

Продуктите не са скъпи, надеждни са и дълготрайни. Не се влияят от атмосферните промени и слънцето и студовете не ги развалят. Тези гъвкави маркучи се прегъват и усукват. Срокът им за експлоатация е 15-20 години.

Има и отрицателни страни. Колкото по-дебели са стените, толкова по-тежък е маркучът. В състава на материала, от който са изработени, може да има токсични елементи. От такъв маркуч водата може да се използва за домакински цели, само ако изрично е написано, че не съдържат отровни елементи.

Поливинилхлорид

PVC-маркучите са подходящи за градинарство. Те са по-евтини от каучука, леки и еластични.

За съжаление, еднослойните продукти отстъпват по качество на тези от 2 или 4 слоя. Времето за ползване на маркуч от 1 слой е не повече от 2 години. Те бързо се напукват, особено при минусови температури. Усукват се и се прегъват. Късат се при високо налягане на водата в тях. В прозрачните PVC-маркучи може да се образува налеп от водорасли.

Желателно е при закупуването на PVC-маркуч да се спрете на средна и по-висока ценова категория. За предпочитане е маркучът да е подсилен с тъканна мрежа и да не е от един слой.

При правилното избиране на продукта изброените недостатъци могат да бъдат избегнати и маркучът ще ви служи от 5 до 35 години.

Силикон

Силиконовите маркучи са новост на пазара. Хората с консервативно мислене не им вярват твърде много.

Те са в ярки цветове - колкото по-ярък е продуктът, толкова по-голям е шансът да не го повредите с някой инструмент, защото не сте го видели в тревата. Едно от основните предимства е ниското тегло. Тези модели са много еластични, не се пречупват и не се разтягат. Лесно се монтират към чешмата и прилягат плътно. Могат да бъдат ползвани при температура на водата -5°С до +60°С.

Тези маркучи обаче имат съществен недостатък - не издържат на високо налягане на водата и се пръсват. Ако налягането е ниско, няма от какво да се страхувате.

Като алтернатива можете да изберете подсилен силиконов маркуч. Той е по-здрав, но в същото време е по-скъп. Трябва да се обърне внимание на броя на слоевете - по-добре е, когато те са повече. Такъв подсилен силиконов маркуч има много предимства, но и цената е по-висока.

Пластмасови маркучи за градинарство

Тези модели не са много популярни. Най-често могат да се видят снимки в интернет. Те не са издръжливи и лесно се чупят. С течение на времето вътре в тях се образува налеп. Поради ниската си издръжливост тези маркучи могат да се ползват до 2 години. Все пак те също имат плюсове - пластмасата не се влияе от слънчевата светлина и ниските температури. Не се появяват водорасли. Те са леки и елегантни. Цената съответства на качеството.

Найлонови маркучи

Характеристиките им са подобни на тези на предишния модел. Работят не повече от 2 години. За разлика от пластмасовите, температурните промени могат да ги повредят. При високо налягане могат да се пръснат.

ТЕГЛО

Теглото зависи от дължината, диаметъра и дебелината на маркуча. Този показател не играе особена роля при избора на продукта - твърде лекият маркуч е с тънки стени и не ездрав. Тежкият маркуч пък е здрав, но труден за пренасяне.

ДЪЛЖИНА

Най-добре е, когато маркучът достига и до най-отдалечените участъци от двора. По този начин се улеснява грижата за растенията. Обикновено дължината е от 20 до 200 метра. Различните материали имат различни минимални/максимални дължини.

ДИАМЕТЪР

Диаметърът на маркуча е от 13 mm до 38 mm. При правилен избор на сечението на тръбата ще имате и добро налягане.

Дългият маркуч трябва да е с по-малък диаметър, докато късият - може да е и по-широк. В същото време, трябва да се вземе предвид и цолажът на чешмата. В идеалния случай, маркучът е малко по-тънък от тръбата.

ПОДСИЛВАНЕ

Укрепването на маркуча с текстилна оплетка го предпазва от прегъване и усукване. “Армировката” е изработена от синтетични нишки, разположени между слоевете на материала, от който е направен маркучът. Така се подобрява издръжливостта на продукта. Благодарение на оплетката, маркучът издържа по-високо налягане на водата.

НАЛЯГАНЕ

Има два индикатора за издръжливостта на маркуча на налягането на водата - работно налягане и максимално възможно критично налягане.

Налягането се измерва в барове. За да не сбъркате с избора, трябва предварително да знаете налягането на водата на вашето място. Избирайте, като се съобразявате с този показател.

За тръби със слабо налягане не е необходимо да се взема подсилен и много скъп маркуч. И обратно - евтиният маркуч лесно ще се скъса при високо налягане.

ЕКОЛОГИЧНОСТ

Този показател е за тези, които ще използват водата не само за поливане, но и за домакинството. Ако не се съобразите, рискувате да се отровите с вредни вещества.

Не е трудно да се ориентирате за екологичността на продукта - обикновено на етикета е изписано дали става за питейна вода или е само за поливане.

Ако материалът не съдържа кадмий и барий - това е знак, че не е опасен.

ТЕМПЕРАТУРНИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Надписът “UV-защита” означава, че материалът, от който е изработен маркучът, не се разваля от слънцето.

За различните климатични условия и начин на съхранение са подходящи различни модели. Например, ако през зимата градинските инструменти се съхраняват в неотопляемо помещение, трябва да се изберат маркучи, които не се влияят от ниските температури.

Обикновено на опаковката е оказан температурният диапазон, при който могат да се ползват маркучите. Той може да е от -25 до +95 градусa