Според него разрешително за ползване на вода може да се откаже, ако водоизточникът е в защитена зона

138 средни и малки веца плюс държавния “Цанков камък” са заплашени от затваряне в най-скоро време, предупредиха от Асоциация “Хидроенергия” на форум в столицата.

Причината е във въведената през 2010 г. в Закона за водите възможност регионалните басейнови дирекции да отказват продължаване на разрешителното за водовземане, ако водоизточникът попада в защитена зона, независимо къде точно се намира самата вец. По-голямата част от тези зони съвпадат с “Натура 2000”, но има и други.

Тази разпоредба се отнася само за вецовете, въведени в експлоатация след 2010 г. Разрешителните за ползване на вода са започнали да изтичат наскоро и вече има случаи на отказано удължаване, каза председателят на асоциацията Боян Кършаков.

Казусът застрашава и хидроенергийното съоръжение на НЕК “Цанков камък”, което започна работа през 2013 г.

“В следващите 24 месеца предстои да изтекат разрешителните на около 50 веца, а общият брой на засегнатите е 138”, каза Кършаков. Според него на инвеститорите не им остава нищо друго, освен да почнат да водят дела срещу държавата, но какъвто и да е изходът от тях, неработещите вецове са пряка заплаха за околната среда, защото такова съоръжение трудно може да се консервира и да се изостави. Обикновено то е свързано с речната система и има десетки изисквания към поддържането му. Отделен е въпросът, че 65% от възобновяемата енергия в България е от вецове, а частната водна енергетика допринася за почти 50% от производството от вецове в България”, каза Кършаков.

“24 часа” попита екоминистерството кое налага разпоредба, която не е прилагана досега, вече да е влязла в сила. Оттам увериха, че ще дадат отговор в следващите дни.