Формулата за пенсиите е от 2000 г. През 2015 г. имаше 2 малки изменения в нея, от които никой не е с намалена пенсия. Промените, които възникват във формулата днес, са от края на 2018 г. Те всички според мен са вредни. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Не би трябвало да има ощетени от промените, които се правиха през 2015 г. Единственото, което стана във връзка с формулата, беше да отпаднат трите години по свободен избор по настояване на НОИ с подкрепата на всички социални партньори. Тогава шеф на НОИ беше сегашният министър Бисер Петков", заяви Калфин.

"Премахнаха необяснимо за мен още 3 години и доходът се смята вече от 2000 г. насам. От всички тези промени в пенсионното осигуряване виждам желание да се спестят пари от пенсионерите. Днес държавата плаща 700 млн. по-малко годишно към НОИ", обясни Калфин.

По думите му през 2015 г от 8 млрд. лева обща сума за пенсии субсидията в НОИ е била 4,5 млрд. лева. "Това е около 56 стотинки на всеки лев пенсия. 2019 г.  9,5 млрд. лева е вече сумата за пенсии, а субсидията от държавата е намаляла със 700 млн. лева и в момента е 3,8 млрд. лева. Тоест държавата тази година субсидира със 700 млн. лева по-малко пенсионната система, без междувременно да са пострадали хората. Проблемите се появиха с промените от 2018 г."

Според Калфин другата промяна, която ще повлияе негативно и заради която ще има ощетени хора, е свързана с връщането на тавана. "Той беше върнат, а има хора, които нарочно отлагат пенсионирането си, защото мислеха, че щом законът е приет, ще се спази и ще могат да получат по-високи пенсии. Третата промяна е свързана с един коефициент, който е за година трудов стаж. Сега той се заковава на 1,2, а трябваше да стане 1,5. С тези промени на практика се ощетяват всички пенсионери, които тази година и след нея ще се пенсионират", категоричен беше Калфин.

бившият социален и