Тита: Баща ми е подавал сигнали, а е арестуван. Той е прекрасен човек!

Издаване на фалшиви удостоверения за пенсиониране и трудови книжки за несъществуващ стаж отпреди 1997 г. и намиране на кошаревски свидетели, които да твърдят пред съда, че кандидатът за пенсия е работил в мина. Това е била престъпната схема, разкрита от спецпрокуратурата, по която е действал шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев, разкрива в новия си брой седмичникът “Клуб 100”, който вече може да бъде закупен от вестникарските сергии.

Пенчев създал паралелна структура, като пазел досиетата на фалшивите пенсионери в дома си. Той приписвал на хора без стаж десетилетия работа в тежки условия като миньори или военни и така им осигурявал високи пенсии.

Пенчев ползвал пробойна в информационните системи на НОИ. В тях има данни за стажа на всеки българин, но след 2000 г. Стаж отпреди 1997 г. се доказва само с хартиени документи - удостоверение за пенсиониране или още по-непроследимите трудови книжки. Оказвал и съдействие за намирането на свидетели, които в съдебна процедура да потвърдят, че кандидатът за висока пенсия е работил във въпросната фирма и се е осигурявал.

267 са богатите пенсионери в Силистренско - с тавана от 910 лв. Увеличили са се със 76 в сравнение с 2017 г. 210 от тях са мъже, жените са 57. 2052 са силистренците с пенсии между 500 и 910 лв.

Междувременно певицата Тита, чийто баща е Милен Пенчев, настоя името ѝ да не бъде замесвано с това на баща ѝ с цел сензации. “Аз и всички негови близки сме озадачени как човек, който е подавал сигнали към прокуратурата за извършена престъпна дейност от трети лица, е задържан именно за това? Искрено се надявам, че прокуратурата ще вложи същото усърдие в разследването на хората и обстоятелствата, посочени в сигналите от баща ми, за да се разбере обективната истина”, написа тя на стената си във фейсбук в сряда.

От мен и всички, които го познават, знаят що за човек е, той има цялата подкрепа и уважение, добавя младата певица и описва Пенчев така: “Образован човек, изградил достойно име през годините, с позиция, характер, воля за живот и справедливост. И най-вече прекрасен баща!”