Правителството на САЩ даде зелена светлина за внос на генетично модифициран хайвер от сьомга, произведен в Канада. Очаква се, че първата партида риба, отгледана от нея, можете да бъде опитана след една година.

Забраната за внос на горепосочените продукти в Съединените щати беше въведена поради липсата на подходящи насоки за етикетиране на ГМО продукти. В края на миналата година гореспоменатият документ беше финализиран, а на 8 март бяха премахнати ограниченията върху внасянето на трансгенен хайвер.

Продажбите на генетично модифицирана атлантическа сьомга AquAdvantage в САЩ ще се извършват от AquaBounty Technologies.

Производството на сьомга е планирано в Индиана. Рибата има участие от кода на кралската сьомга и американската белдюга, който осигурява по-бърз растеж. Производственият капацитет на фирмата може да произведе около 1.2 хил. тона продукти.

За да се постигне пазарен вид - 5 кг, рибата ще се нуждае от година и половина.

Сьомгата ще се продава през третото тримесечие на следващата година. На опаковката ще пише, че сьомгата е „биоинженерен продукт“.