Продукти: 1 средно голям патладжан, 5-6 средни домати, моцарела, 50 г пармезан, зехтин, скилидка чесън, няколко клонки босилек, брашно, сол, черен пипер

Приготвяне: Нарязваме патладжана на не много дебели кръгчета. Посоляваме ги и прехвърляме с гевгер, за да им излезе горчивия сок.

Нарежете моцарелата на тънко, а пармезана настържете на ренде. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета.

В малко зехтин запържете нарязания на ситно чесън и клонките босилек. След това добавете нарязаните домати и листата босилек. Посолете, поръсете с черен пипер и оставете да къкри на средна температура около 10-15 минути, докато сосът се сгъсти. Отстранете от огъня и пасирайте с блендер.

Сините домати се измиват и подсушават. Оваляйте ги в брашно и леко запържете в зехтин. Ако е необходимо, добавете още малко масло. Готовите патладжани се прехвърлят върху домакинска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.

На дъното на огнеупорен съд поставете лъжица от доматения сос.

Отгоре подредете ред патладжани, ред моцарела и нарежете с пармезан. Покрийте с доматен сос. Повторете в същата последователност, докато продуктите свършат.

Печете в загрята до 220 градуса фурна, докато сиренето се разтопи и отгоре се образува златиста коричка.

Сервирайте веднага.