Как да различим телешко от говеждо месо

11 март 2019
Кулинария / Полезни съвети
87588
 

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Последни новини
0

Лятото на 2019 г. беше най-трудното в живота на руските пчелари. Масовата смърт на пчелите, която започва през юни и до късна есен не бе приключила, поставя под въпрос съществуването на частно

0

Най-големият сервизен център в района на Североизточна България бе официално открит днес. Той се намира в град Исперих и е дело на фирма "Агротайм Техник"

0

Сухата зима е много по-опасна, отколкото когато има сняг. В някои по-ветровити райони често се наблюдава отвяване на снежната покривка. Това е изключително неблагоприятно за овощните дървета

0

Десетки земеделски производители от Централна и източна Европа протестираха днес в Брюксел по време на срещата на лидерите на ЕС като ги призоваха да спазят обещаното

0

България и още няколко страни членки ще подадат съдебен иск пред Съда на Европа, ако Европарламентът приеме пакета "Мобилност" в този вид, в който е гласуван рано тази сутрин в рамките на триалога

Коментари
1 от Лилия на 12 март 2019
Само да попитам! Вие в коя държава живеете? В кой магазин ще ви дадат да миришете, натискате, оглеждате месото?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският шампион "Лудогорец" води след първото полувреме 1:0 срещу "Ференцварош" в последния си мач от група Н в Лига Европа. Победи или равен в Разград пращат "зелените" в 1/16-финалите на турнира напролет за рекордния за източноевропейски отбор четвърти път. Гола, който прави разликата между българския и унгарския шампион на "Лудогорец Арена",

Той е бил сам и се прибирал от дежурство Ако се докаже вината на служителя на НСО, който по-рано днес блъсна дете в София, то той ще бъде уволнен. Това посочиха от службата. Те изразиха дълбоко съжаление за пострадалото дете и посочиха, че вече са уведомени МВР и Военна прокуратура. По време на инцидента шоф е бил сам в служебното "БМВ",

Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов. Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни учреждения. Основната причина е да не се харчат излишни пари. По-голяма част от чиновниците сами организират тържествата си