Как да различим телешко от говеждо месо

11 март 2019
Кулинария / Полезни съвети
117522
 

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите

0

Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж

0

Познавате ли ги и знаете ли как да ги използвате Зелените салати са неразделна част от лятното меню. Те са неразделна част от гарнитурите или допълнение към барбекюто

0

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

0

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Последни новини
0

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

0

Вирусната болест се проявява и през есента Ако овцата или козата ви получи обрив по кожата на устните, по устната лигавица, по ноздрите, клепачите или на друго място по тялото, значи

0

С конкурс „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването

0

В малките градини, където мястото е ограничено, стопаните отглеждат една и съща култура на едно и също в продължение на години. Това често се прави при картофите

0

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 219 574 лева на 37 стопани по de minimis за компенсиране на щетите, които това лято пожарите в Хасково нанесоха, съобщават от пресцентъра на агенцията

Коментари
1 от Лилия на 12 март 2019
Само да попитам! Вие в коя държава живеете? В кой магазин ще ви дадат да миришете, натискате, оглеждате месото?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пазарите от Югоизточна Европа се отличават с ниска степен на проникване на дигитализацията в сравнение със западните пазари, което е предпоставка за голям потенциал за развитие, казва изпълнителният директор и генерален мениджър на Lenovo за Централна и Югоизточна Европа - Г-н Бозев, през 2016 г. ми разказахте в интервю как за 5 години работа

Нещата вкъщи, от които да се отървете още този уикенд Смяната на сезоните е чудесен момент за разчистване и преподреждане на дома. Особено сега, когато трябва да освободите място в кухненските шкафове за бурканчетата с вкусно сладко и ароматна лютеница или за тазгодишната реколта билки, които ще се превърнат в чайове с вкус на лято в зимните

276 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 4736 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 20 547. 150 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 489. 814 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция