Как да различим телешко от говеждо месо

11 март 2019
Кулинария / Полезни съвети
68931
 

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

0

Подходящи за замразяване са добре узрели, но не презрели плодове. Препоръчително е ягодоплодните видове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и други,

Последни новини
0

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Причината е в климатичните промени Заради своята кремообразна текстура кокосът често се използва от производителите като заместител на млечните продукти.

0

Стопанство от 14 000 м2 ще бъде открито в югозападната част на Париж в началото на следващата година Нова ферма на покрив в Париж ще бъде най-голямата по рода си в света, пише Гардиън.

0

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Коментари
1 от Лилия на 12 март 2019
Само да попитам! Вие в коя държава живеете? В кой магазин ще ви дадат да миришете, натискате, оглеждате месото?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

29-ият Международен бирен фестивал в Циндао ще бъде закрит в неделя, информира bulgarian.cri.cn. Създаден през 1991 г., той е известен като „азиатския Октобърфест" и е най-големия в Азия. Той е едно от най-привлекателните за туристите събитие в Китай. Близо 300 000 души са участниците в тазгодишния фестивала, който започна на 26 юли

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд, съобщи на сайта си Министерството на финансите. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43

Където да отидат - и на улицата, и във влака, и в метрото или в трамвай, трима мъже чуват все един и същи въпрос към тях: “Какво ще е времето утре?” И тримата винаги се усмихват, спират се и веднага започват много професионално да обясняват. Не, те не са професионални синоптици, а водещи на прогнозата за времето