В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.