Как да различим телешко от говеждо месо

11 март 2019
Кулинария / Полезни съвети
61092
 

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

0

Подходящи за замразяване са добре узрели, но не презрели плодове. Препоръчително е ягодоплодните видове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и други,

0

Сушенето на смокини става по два начина - на слънце или във фурна (пещ). Почистените смокини се нареждат цели върху мрежеста рамка, застлана с хартия или някаква материя и се слагат на слънце.

0

Месингът се използва често като материал за бижута, аксесоари, архитектурни елементи и украшения за дома. Напоследък ретро и винтидж стиловете превзеха модните тенденции и месингът се завърна.

Последни новини
0

Проливният дъжд тази вечер наводни къщи в село Горско Ново село в община Златарица. Прелива микроязовирът в село Росно, няма опасност за населеното място, увери кметът на Златарица Пенчо Чанев,

0

Общо 34,5 л/кв.м дъжд паднаха за малко повече от час в късния следобед в Русе, като средномесечната норма за юни е 85 л/кв.м., съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

0

Кои са нестандартните методи разяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.  1.Привеждане на семейството в състояние на гол рой.

0

Бялата американска пеперуда напада повече от 200 растителни вида овощни и широколистни дървета и храсти. При овошките най-силно вреди по череша, орех, черница, ябълка, слива, круша, дюля, вишна,

0

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането.

Коментари
1 от Лилия на 12 март 2019
Само да попитам! Вие в коя държава живеете? В кой магазин ще ви дадат да миришете, натискате, оглеждате месото?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът ви е много общ, затова Ви препоръчваме да прочетете препоръките на агрометеоролога, публикувани в нашия сайт. Ето и линк към публикацията: www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/7483383
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на Гърция кълне рефера Бужсаим в биографията си години след 0:4 Датата 26 юни 1994 г. трябва да бъде напомняна постоянно като 17 ноември, когато бихме Франция на “Парк де Пренс”. Защото след 6 равенства и 10 загуби на световни първенства записваме победа. И то не каква да е, а разгромна. На “Солджър Фийлд” в Чикаго разбихме дебютанта

Сериалът ще е част от “Празникът на българското кино в Рим” Владо Карамазов и Теодора Духовникова - най-красивата екранна двойка, заминава за Рим заради общия си сериал “Дяволското гърло”. Месец след финала ѝ криминалната поредица на Нова тв ще бъде представена за първи път пред международна публика.

В Тетевен се проведе поредният турнир за служители от системата на МВР с благотворителна цел за набиране на средства за семейства и деца на пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители за купата на корпорация “Развитие”, която заедно с ЦКБ “Сила”, “Енекод” и “Мусала Иншурънс” е спонсор на мероприятието.