Влагата и едоноимъчното хранене я провокират

При зайците и най-дребните грешки може да са фатални дори и при най-опитния зайцевъд. Появата на чревна или чернодробна кокцидиоза се характеризира със 100 процента заразени зайчета, а смъртността е 90 на сто.

Почти няма зайчарник, в който да не е върлувала чревна или чернодробна кокцидиоза. Източници на паразитното заболяване са болните зайчета и преболедувалите възрастни зайци.

Огнището на заразата са замърсената храна и вода

От чревна кокцидиоза боледуват предимно 1-3-месечните зайчета. А от чернодробна - 1,5-4-месечните отбити и подрастващите. Но понякога се появява и по-рано при благоприятна среда.

Симптоми на острата чревна кокцидиоза

Появява се временна, прекъсната или непрекъсната слузеста или кървава диария. Апетитът е намален или липсващ, зайците са омърлушени, забавя се растежът, космената покривка е рошава. Телесната температура е субнормална, появява се силна жажда. По-късно настъпва пареза или парализа на крайниците и голяма смъртност.

Хроничната чревна кокцидиоза се наблюдава при по-яките и възрастни зайчета. Тя започва с пастообразна до черна диария. Но може да продължи седмици - апетитът рязко спада, зайците отслабват.

Лечението е наложително

Срещу чревната кокцидиоза се използват най-често сулфамидни препарати, които се дават в продължение на 3 дни с водата за пиене. След това се прекратява (дава се почивка) и отново се включва за още 3 дни. При чревната и чернодробната кокцидиоза добър лечебен резултат е получен с 2% байкокс 1 куб. см/1 л вода.

От чревна кокцидиоза боледуват предимно 1-3-месечните зайчета. Смъртността при тях е 90 на сто.
От чревна кокцидиоза боледуват предимно 1-3-месечните зайчета. Смъртността при тях е 90 на сто.