Навън може още да е сиво и скучно, но в душата на цветаря винаги е цветно. И докато сме на тема цъфтящи облаци няма как да не отбележим прекрасните храсти, които скоро ще са обсипани с багри.

Те са подходящи за по-малки градинки, за оформяне на декоративни плетове, а защо не и за самостоятелни акценти в средата на тревната площ. Хубавото на храстите е, че понасят много добре резитби за оформяне, с което можете да създадете чудеса.

Освен това пролетно цъфтящите храсти са една от първите "подкрепи" за пчеличките и другите опрашители. А не на последно място храстите са толкова много видове, че могат да задоволят и най-големите капризи на градинарите. Сега е времето да ги засадите, за да ви радват през по-голямата част от годината. Ето няколко интересни предложения.

Декоративната дюля е готова да цъфне

Освен красива е и полезна

Chaenomeles japonica е широколистен, листопаден храст с компактни размери и възможност за оформяне.

Цветовете са едни от първите по-ярки багри в градината, като само цитисусът и малко други храсти го изпреварват. Цъфтежът предшества разлистването, а то от своя страна преминава през няколко цвята, докато листата се оформят напълно и станат изумрудено зелени.

Хеномелесът образува плодове, подобни на дюлата, но със значително по-малки размери. Затова храстът се нарича още декоративна цидония.

Плодовете могат да останат по клонките до следващата година. Те са полезни, защото съдържат много витамин С и доста често се сушат или преработват под формата на компоти, сладка, конфитюри и др.

В азиатската култура хеномелесът е особено ценен. Храстът може да се отглежда навсякъде у нас без проблем. Използва се главно за жив плет, акцент, като топиар, плоска и декоративна форма или за укрепване на насипи.

Каликантусът е истинска находка

Цъфти месеци наред

Каликантус (Calycanthus) в превод означава "красиво цъфтящ".

Растението е подходящо за нашите ширини и климатични условия, но незнайно защо не е много известно. Рядко се предлага в търговската мрежа и си е цяла находка. Все едно сте открили пиратско съкровище!

Храстът е листопаден, но цъфти обилно от май до късно през есента. Цветовете наподобяват тези на магнолията и са ароматни. Храстът достига 2 м височина, но понася добре резитби. Оформянето е добре да стане веднага след като прецъфти.

Ако се сдобиете с каликантус, засадете го на слънчево място. Обогатете почвата и задължително осигурете дренаж. Подберете мястото, така че да е защитено от силни въздушни течения. Единствените грижи са да поддържате почвата умерено влажна, да подхранвате ранна пролет и да почиствате и оформяте при нужда. 

Кариоптерисът е различен

Той е отлично медоносно растение

Кариоптерисът е за ценителите на сиво-сините багри.

Храстът е сравнително нисък, като достига едва метър височина. Разклонява се силно, но не е натрапчив. Листата са сиво-зелени.

Цветовете се появяват през лятото, когато много от цъфтящите растения са "изпяли своята песен". Баграта им е в нежно сини или лилави тонове, пчелите и пеперудите ги обожават. Препоръчва се засаждане на поне едно храстче в близост до кошера.

Кариоптерисът е студоустойчив вид и чудесно се вписва в декоративните градини. Предпочита слънчеви изложения и богати, влажни почви. Рано напролет се отстраняват старите стъбла до 5-10 см над почвата. Така се дава възможност на младите леторасти да се развият пълноценно. Цъфти по-обилно.

Физокарпус в пурпурно

Непретенциозен и нестандартен

Физукарпусът или по-точно сортът Диабло е способен да внесе онзи контраст в градината, който търсите.

Пурпурно червените листа са едри и впечатляват отдалече. Освен техния декоративен ефект храстът цъфти обилно.

Цветовете са бели до розови, дребни, разположени в съцветие по върховете на младите стъбла.

Понася много добре резитби за оформяне и е много подходящ за жив плет или в смесена леха.

Ако го режете често, може и да не цъфти, но не цветовете са причината за отглеждането му като декоративно растение, а листата.

Понася също нашите зими много добре. Достига височина до 2 метра. Пурпурните листа се развиват рано напролет и опадват в късна есен.

Най-подходящото време за резитба е преди разлистването или след листопад.

Предпочита слънчево изложение или лека, шарена сянка. Имайте предвид, че пълно засенчване ще компрометира декоративния ефект на листата.

Към почвата не е взискателен. Търпи дори високо съдържание на варовик.

Поддържайте почвата умерено влажна. При суша младите листа и върховете на стъблата се повреждат. Двете основни разновидности, които се предлагат на нашия пазар са с пурпурно червени листа или в златно жълто.

Очиболецът става за саксия

Използва се предимно за ниски бордюри

Потентилата е много нежно растение. Листенцата са дребнички, силно нарязани.

Стъблата достигат височина до метър, но в повечето случаи се контролират чрез резитби за оформяне.

Цветовете са сравнително едри, имат 5 венчелистчета и са обагрени главно в бяло или ярко жълто.

Може да се намери и потентила в нежно розово, наситено оранжево, прасковено и др. Храстът се използва предимно за ниски бордюри.

Очиболецът, както е наречен още този храст, е непретенциозно растение.

Няма особени предпочитания към почвата, стига да е добре дренирана и да не задържа излишна вода.

Обожава слънцето, а за жълтите сортове даже може да се каже, че му съперничат.

Растението се използва и за чай в Сибир. Възможността за отглеждане в суровите условия там гарантира, че у нас презимуването е повече от успешно.