Очаква се и тези текстове да не бъдат лесно одобрени заради парите

Както още миналата година обеща МЗХГ, самолетният способ вече ще участва у нас в борбата с градушките, по модела на други напреднали държави.

Осъществяването на противоградовата защита с летателен способ ще се урежда в съвместна заповед на ръководителите на изпълнителната агенция за борба с градушките, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" и Военновъздушните сили.

Това е записано вече в проекта за промени в инструкцията за противоградова защита, който е публикуван за обществено обсъждане.

В новите текстове пише, че Изпълнителна агенция "Борба с градушките" ще осъществява активна противоградова дейност със самолети извън районите на полигоните за борба с градушките.

Предвижда се също така разширяване на защитаваната от градушки територия, като за целта се изграждат две нови регионални дирекции с командни пунктове - те ще бъдат в село Тъжа, област Стара Загора и град Хасково.

Документът ще бъде достъпен за обществено обсъждане до 14 март.

Както е известно един от най-спорните моменти в бъдещите законодателни текстове за модела за опазване от градушки още миналата година стана издръжката на новите дейности.

За нея браншовите организации на фермерите заявиха, че са склонни да заплащат прилична сума на декар за опазване на реколтата, но застрахователите се отдръпнаха от това, защото смятат, че то ще оскъпи другите видове застраховки, които правят.

Така че се очаква на фона на новата инструкция отново да възникнат старите спорове кой с какво ще трябва да участва в доста по-скъпата борба в бъдеще.