Смята се, че гони къртици

Инкарвилеята не е много позната у нас, но заслужава внимание. Цветето е студоустойчиво, не изисква много грижи, а в същото време може да се окаже доста полезно за градината, защото се смята, че прогонва къртиците.

Цветовете, в които се предлага у нас, са предимно розови и бели, но има и червени, жълти и двуцветни. Цъфтежът започва към средата на пролетта и продължава през цялото лято.

Цената на едно коренище започва от 3-5 лв., а цветето може да се захване и от семена. Те се засяват на повърхността на почвата без да се покриват и то преди последните пролетни мразове.

Подходящ период за засаждане на коренището е пролетта. Засадете в саксия, докато премине опасността от замръзване, а после прехвърлете на постоянно място в градината. Изберете слънчево място и осигурете добре дренирана и леко песъчлива, но богата почва. При успешно прихващане цветето ще презимува без проблем.

Инкарвилеята е сравнително компактно растение с интересни папратовидно нарязани листа и едри фунийки, които напомнят на каменното цвете. Точно затова е наречена още студоустойчива глоксиния, а заради формата на цветовете я наричат още китайски тромпет.

Изисква редовно поливане през периода на растеж и развитие. Ако отстранявате прецъфтелите цветове, ще провокирате нов и обилен цъфтеж.

Имайте предвид, че охлювите може да са проблем. В такъв случай контейнерното отглеждане може да се окаже по- подходящо.