Подходящо е и за запалени колекционери

Отглеждате ли зефирантес? Очарователен е, нали? И очаквате с нетърпение да разцъфти с невероятните си звездовидни цветове.

А знаете ли, че цветето носи името бога на западния вятър в гръцката митология Зефир?

Смята се, че именно ветровете на бог Зефир донасят дъжд. А затова и народното наименование на зефирантеса е дъждовна лилия.

Цветето е подходящо, както за начинаещи цветари, така и за запалените колекционери. Отглеждането му е лесно, а и интересно.

Става за саксия, но и за градина

Внимавайте с водата

Зефирантесът е причислен към семейството на кокичетата (Amaryllidaceae) и до известна степен има сходни изисквания с някои представители на семейството (например амарилиса).

В природата се срещат около 40 представителя на род Зефирантес, но значение за цветарството имат едва няколко. Произхожда от някои части на Америка и Карибите.

Дъждовната лилия се засажда и размножава най-вече чрез луковички в ранна пролет. Те са дребнички, изискват богата и структурна почва, както и известно количество вода, за да се събудят.

В природата развитието на растението е провокирано от настъпването на дъждовния сезон, което изцяло описва наименованието дъждовна лилия.

При засаждане, независимо дали в градината, или в саксия, осигурете добър дренаж. Не допускайте прекомерно задържане на вода в субстрата, защото рискувате луковичките да загният. Но засушите ли, няма да се радвате на цветове, а растението ще се мъчи.

Засажда се в края на февруари

Луковичките се разполагат нагъсто

Краят на февруари и началото на март са най-подходящото време за засаждане на зефирантес в контейнер.

Ако искате дъждовната лилия да краси градината ви, изчакайте до трайно затопляне на времето.

Луковички можете да намерите на цена от 30 до 80 стотинки за бройка или в пакет за 3-5 лева. Преди да засадите проверете дали луковичките са здрави и, ако се съмнявате в някоя, по-добре я изхвърлете.

Независимо от това дали сте избрали да отглеждате зефирантес в саксия, или в градината, е препоръчително да засадите отделните луковици нагъсто. Например в саксия с диаметър 15 см поставете 5 луковички (една в средата и четри на равно разстояние една от друга и близо до ръба на саксията). Подходяща дълбочина на засаждане е около 5-7 см.

Веднага след засаждане полейте обилно. Следващата поливка е при необходимост или когато започне растеж. Дори в периода на покой не допускайте прекалено засушаване.

Изберете слънчево място

Почиствайте редовно прецъфтелите цветове

Зефирантесът обича слънцето. Затова му подберете най-слънчевото място на балкона или в градината, или поне такова, което се засенчва в късните следобедни часове.

В домашни условия поддържайте висока температура, за да се развие цветето по-бързо и поливайте редовно. Скоро ще се радвате на красивите цветове.

Месец след засаждането започнете да подхранвате. Торовете за луковични цветя са най-подходящи. В зависимост от сорта и условията на отглеждане цветовете се запазват свежи в продължение на 4-5 дни. Цъфтежът като цяло ще продължи до есента.

Редовно почистване на прецъфтелите цветчета е препоръчително. Образуването на семена влошава декоративния ефект, а и няма смисъл да ги пазите. Размножаването чрез тях е бавен и труден процес. Семеначетата ще разцъфтят след 3 до 5 години, докато младите детки ще ви зарадват с цвят още на следващата година. 

Приберете луковиците през есента

Размножава се след покоя

След прецъфтяване ще настъпи период на покой. Това е и моментът, в който ще можете да размножите цветето чрез новообразуваните луковички.

Спорно е дали цветето ще оцелее през нашите зими в градината. Някои източници посочват за минимална температура в покой до минус 22оС, а в други се споменават едва 5. Ако не искате да рискувате, приберете луковиците от градината в неотопляемо помещение с постоянна положителна температура. Съхранете ги в субстрат или дървени стърготини до следващата пролет. Проверявайте често и навлажнявайте. А може и да експериментирате, като оставите няколко луковици в почвата да презимуват.

През пролетта засадете отново в градината. Изчакайте първите листенца, а след месец може да подхраните с тор за луковични цветя. За оптимален ефект подхранвайте на 2-3 седмици и прекратете месец преди покоя.

Цялата процедура не е необходима, ако отглеждате зефирантес в контейнер. Пресаждане в този случай се прави, когато саксията отеснее прекалено или по преценка - всяка година след периода на покой.

Дъждовната лилия е идеална за отглеждане в сандъчета и саксии, а и в съчетание с други цветя. В градината пък ще разгърне пълния си потенциал и ще ви радва с богати туфи и безброй цветове.