Подходящи предшественици за полските и зеленчукови култури

07 февруари 2019
Растениевъдство / Полезни съвети
26712
1 2
 

Продължителното отглеждане на дадена земеделска култура върху една и съща обработваема площ води до постепенно намаляване на количеството и качеството на добива. Това се дължи на съвкупоност от различни биологични, химичини, физични и други фактори.

Едностранчивото обедняване на определна дълбочина на отделни хранителни елементи води до уморяване на почвата. От корените на редица култури се отделят вещества, които се натрупват в големи концентрации, оказващи токсично действие върху развитието на кореновата системата. При тези условия се увеличава плътността на специфични вредители - плевели, болести и неприятели, което затруднява провеждането на ефикасна защита от тях.

Допълнителното подхранване, напояване и други агротехнически мероприятия в никакъв случай не премахват изцяло отрицателните последици от монокултуруното отглеждане на земеделските култури, поради което то е икономически нецелесъобразно. Всичко това налага културите да се отглеждат така, че всяка година да заемат различни полета.

Културата, отглеждана в дадено поле, е предшественик на тази, отглеждана в същото поле непосредствено след нея. С понятието поносимост се изразява способноста на дадена замеделска култура да се развива и да дава високи по количество и качество довиби, когато се отглежда след друга земеделска култура.

Понякога от биологична гледна точка дадено растение проявява поносимост към друго, но от агротехническа не трябва да се отглежда след него. Тогава говорим за условно възможно редуване на тези култури. Например пшеницата, която се отглежда след люцерна, се развива добре, но не дава задоволително количество и качество на добива.

Когато някоя земеделска култура не проявява поносимост към друга, се говори за непоносимост в сеитбообращенията, а с понятието самопоносимост се изразява способността на дадена земеделска култура да се развива добре и да дава високи по количества и качества добиви, когато се отглежда след себе си.

Самопоносимостта бива дълготрайна и краткотрайна. С дълготрайна самопоносимост е например оризът, а с краткотрайна - царевицата.

Поносимостта и самопоносимостта се определят по експериментален път.

Още от Растениевъдство / Полезни съвети
0

С тях и мъртви дървета спасяват опрашителите Все по-тревожни данни идват за изчезването на насекомите - опрашители. По този повод норвежките власти са започнали изпълнението на цяла национална

0

Оптималният срок за засаждане за късно есенно производство е през второто десетдневие на юли Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН Главестото зеле е една от масово консумираните зеленчукови

0

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици,

0

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

0

Сеитбата на дините и пъпешите е в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Динята и пъпешът

Последни новини
0

Пухкавият котарак Гари (5-годишен) е спасен от приют за животни в град Калгари, Канада, след като е намерен на улицата със счупена тазобедрена става. След успешна операция той веднага е осиновен от

0

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

0

Департаментът по околна среда, храните и развитието на селските райони във Великобритания (Defra) публикува нови изисквания за хуманно отглеждане на свинете, съобщава globalmeatnews.com

0

През този период няма съществено значение, защото след излюпването на последното есенно пило пчелите поддържат необходимата им за оцеляване температура само в зоната на кълбото

0

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благодарение на бързата и точна реакция на шофьора на НСО са ограничени щетите при удара, при който пострада шефката на парламента Цвета Караянчева. Това съобщиха от НСО. Ето цялото им съобщение: На 15 септември 2019 г. около 10.30 часа на главен път Шумен-Силистра, след разклона за с. Върбак, автомобил на Националната служба за охрана е ударен от

Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става.  Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана и останалите участници в катастрофата са добре

Катастрофата с колата на шефката на парламента Цвета Караянчева далеч не е първи транспортен инцидент с кола на НСО. Само за последната година драмите с кола, возеща първата дама Десислава Радева са две. Първо колата й кара без включени светлини и патрулка ги преследва няколко километра. Заключението на МВР бе