Подходящи предшественици за полските и зеленчукови култури

07 февруари 2019
Растениевъдство / Полезни съвети
30492
1 2
 

Продължителното отглеждане на дадена земеделска култура върху една и съща обработваема площ води до постепенно намаляване на количеството и качеството на добива. Това се дължи на съвкупоност от различни биологични, химичини, физични и други фактори.

Едностранчивото обедняване на определна дълбочина на отделни хранителни елементи води до уморяване на почвата. От корените на редица култури се отделят вещества, които се натрупват в големи концентрации, оказващи токсично действие върху развитието на кореновата системата. При тези условия се увеличава плътността на специфични вредители - плевели, болести и неприятели, което затруднява провеждането на ефикасна защита от тях.

Допълнителното подхранване, напояване и други агротехнически мероприятия в никакъв случай не премахват изцяло отрицателните последици от монокултуруното отглеждане на земеделските култури, поради което то е икономически нецелесъобразно. Всичко това налага културите да се отглеждат така, че всяка година да заемат различни полета.

Културата, отглеждана в дадено поле, е предшественик на тази, отглеждана в същото поле непосредствено след нея. С понятието поносимост се изразява способноста на дадена замеделска култура да се развива и да дава високи по количество и качество довиби, когато се отглежда след друга земеделска култура.

Понякога от биологична гледна точка дадено растение проявява поносимост към друго, но от агротехническа не трябва да се отглежда след него. Тогава говорим за условно възможно редуване на тези култури. Например пшеницата, която се отглежда след люцерна, се развива добре, но не дава задоволително количество и качество на добива.

Когато някоя земеделска култура не проявява поносимост към друга, се говори за непоносимост в сеитбообращенията, а с понятието самопоносимост се изразява способността на дадена земеделска култура да се развива добре и да дава високи по количества и качества добиви, когато се отглежда след себе си.

Самопоносимостта бива дълготрайна и краткотрайна. С дълготрайна самопоносимост е например оризът, а с краткотрайна - царевицата.

Поносимостта и самопоносимостта се определят по експериментален път.

Още от Растениевъдство / Полезни съвети
0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Градинският грах (Pisum sativum) е едногодишно растение от семейство бобови (Fabaceae). Граховите зърна съдържат белтъчини (25-30%), витамини (С, В), желязо

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Чесънът (Allium sativum) е едногодишно растение, което се размножава вегетативно. Той е студоустойчива и светлолюбива зеленчукова култура

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лешникът е дълголетно храстовидно (дървовидно) растение от семейство брезови (Betulacea). Той е разпространен на много места в Азия, Европа и Америка.

0

Черното френско грозде се развива добра в планинските и полупланинските райони Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През последните десетилетия у нас се повишава интересът към  касиса (черното

Последни новини
0

Изследователи от Великобритания и Полша съставиха пътна карта на генома на вируса на африканска чума по свинете (АЧС), съобщава Pigprogress.net . Това им помага да открият 30 нови гени

0

Един от основните фактори за хипотрофия (поднормено тегло) при новородените телета е неправилната и небалансирана дажба на майките им през последните три месеца от бременността

0

Бордър колито Меган се превърна в най-скъпото овчарско куче в света, след като платиха за нея рекордните 24,5 хил. долара, съобщава ntdtv.ru. Сега рекордьорката прекарва последните си дни в родната

0

Разпространява се с калеми и посадъчен материал Как да позная т.нар. чернилка или рак, пита ни Величка Петкова от Велико Търново. Отговаряме й. Бактериалното гниене по лозите е опасно

0

Най-податливи към ротавирусна диария са прасилата от свине-първескини и прасетата в новосформирани групи с нестабилен имунитет. Особено критичен е периодът между втората и шестата седмица

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички да купуват ток от свободния пазар до 2025 г., а уязвимите потребители да бъдат защитени. Това предвижда Интегрираният национален план  в областта на енергетиката и климата, който прие кабинетът. Неговият обхват е от 2021 до 2030 г. Първоначалният вариант бе изпратен в ЕК през април миналата година, но бе върнат за доработване

Грабят пакетирани продукти да се запасяват заради евентуална карантина в града при коронавирус Истерията покрай коронавируса се пренесе и в търговските вериги в Пловдив. Хората масово се запасяват с пакетирани продукти - брашно, ориз, захар, олио, консерви, макарони. Цели щандове са опразнени, установи репортерска проверка

Строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи отмениха традиционното си празненство за 3-ти март в Бургас, което всяка година събираше стотици по повод Националния празник на страната. Тържеството трябваше да се състои за 28-ма поредна година в бургаския хотел „Мираж“. Мярката се налага в изпълнение на мерките