Продължителното отглеждане на дадена земеделска култура върху една и съща обработваема площ води до постепенно намаляване на количеството и качеството на добива. Това се дължи на съвкупоност от различни биологични, химичини, физични и други фактори.

Едностранчивото обедняване на определна дълбочина на отделни хранителни елементи води до уморяване на почвата. От корените на редица култури се отделят вещества, които се натрупват в големи концентрации, оказващи токсично действие върху развитието на кореновата системата. При тези условия се увеличава плътността на специфични вредители - плевели, болести и неприятели, което затруднява провеждането на ефикасна защита от тях.

Допълнителното подхранване, напояване и други агротехнически мероприятия в никакъв случай не премахват изцяло отрицателните последици от монокултуруното отглеждане на земеделските култури, поради което то е икономически нецелесъобразно. Всичко това налага културите да се отглеждат така, че всяка година да заемат различни полета.

Културата, отглеждана в дадено поле, е предшественик на тази, отглеждана в същото поле непосредствено след нея. С понятието поносимост се изразява способноста на дадена замеделска култура да се развива и да дава високи по количество и качество довиби, когато се отглежда след друга земеделска култура.

Понякога от биологична гледна точка дадено растение проявява поносимост към друго, но от агротехническа не трябва да се отглежда след него. Тогава говорим за условно възможно редуване на тези култури. Например пшеницата, която се отглежда след люцерна, се развива добре, но не дава задоволително количество и качество на добива.

Когато някоя земеделска култура не проявява поносимост към друга, се говори за непоносимост в сеитбообращенията, а с понятието самопоносимост се изразява способността на дадена земеделска култура да се развива добре и да дава високи по количества и качества добиви, когато се отглежда след себе си.

Самопоносимостта бива дълготрайна и краткотрайна. С дълготрайна самопоносимост е например оризът, а с краткотрайна - царевицата.

Поносимостта и самопоносимостта се определят по експериментален път.