Бисквитките се приготвят от два вида маслено тесто: ванилено (бяло) и какаово (тъмно).
Продукти (12 порции): За тъмното тесто: 60 г брашно, 15 г какао, 1 щипка ванилия, 25 г пудра захар, 30 г масло, 15 г заквасена сметана.*
За леко тесто: 75 г брашно, щипка ванилия, 25 г пудра захар, 30 г масло, 15 г заквасена сметана
* допълнително - яйчен белтък за слепване на елементите
Приготвяне: Подгответе необходимите продукти за масленото тесто. Най-удобно и двете теста да се правят едновременно в отделни купи.
За тъмното тесто смесете брашното, какаото на прах, ванилията и пудрата захар. Добавете мекото масло и заквасената сметана. Замесете тестото, съберете го на топка и го завийте във фолио за свежо съхранение. Оставете в хладилника за около 30 минути.
За светлото тесто в купа се смесват брашното, пудрата захар и ванилията. Добавете меко масло и заквасена сметана. И това тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
След време извадете двете теста от хладилника и ги разточете отделно върху набрашнена повърхност или между два листа хартия за печене. (В последния случай няма нужда от брашно).
От разточените кори изрежете по 6 кръга с диаметър 6 см и ги прехвърлете в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.
Изрезките от светлото и тъмното тесто се събират отделно и отново се разточват на кора. От тъмното тесто изрежете 6 зурлички, 12 ушички-сърчица и 12 очички за светлите прасенца. По същия начин се постъпва и с другото тесто. Със сламка направете на зурличките по две дупки.
Всички елементи на бисквитите се слепват с помощта на яйчния белтък.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 15 минути, или докато краищата на бисквитите се зачервят. Готовите сладки се оставят да изстинат преди да се сервират.
Тези бисквитки могат да бъдат приготвени и за детски празник. Децата ще се радват, а всеки знае, че домашно приготвените сладки са много по-вкусни!
Коментари