През ранната фаза от вегетация на царевицата, младите растения имат нужда от хранителни вещества, за да растат и да се развиват правилно. В този период особено голяма е нуждите им от цинк и манган. Точно през пролетта, когато времето е студено и сухо, количеството им е ограничено или трудно за усвояване от растенията.

Признаците на недостиг на двата микроелемента често се наблюдават на варовити, влажни, песъчливи почви, както и на такива с високо съдържание на фосфати. При тези условия и двата елемента са малко или почти недостъпни за царевичните растения.

Ето защо прилагането на Opti Coat+ е удачно решение, за да се избегне този проблем. Продуктът освен цинк и манган съдържа екстракти от протеин от гъбата Триходерма, която живее в почвата.

Това е иновативна формула, която има стимулиращ ефект върху различни метаболитни процеси, протичащи в клетките на растенията, засилва защитната функция при стресови ситуации като суша, високи температури, нападение от болести и др.

Защо цинкът и манганът са толкова важни?

Тези микроелементи играят положителна роля при развитието на растенията, тъй като са включват в различни физиологични процеси. Тъй като се ензимни компоненти, вземат участие в ензимните реакции при изграждането на растежния материал.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 4 февруари.