Цветната градина започва да се събужда полека през този месец. В по-топлите райони и на припеците кокичетата са на стартова позиция, както и някои цъфтящи храсти. Зимата полека ще отсъпи място за повече слънчеви дни, а следователно и за повече работа в градината.

Февруари е натоварен за лозарите и овощарите, но това не означава, че цветята трябва да останат на заден план. Напротив! Каквито и дейности да предприемате се ръководете от климата.

Няма два еднакви сезона, както пролетта не може да бъде еднаква в различните райони. Затова вземайте решения разумно. 

Събудете грудките и луковиците

Проветрете помещенията

В началото на месеца се погрижете за грудките и луковиците с летен цъфтеж. Ако досега ви съветвахме да внимавате за гнилостни процеси, то дойде време да се грижите за топлината и влагата в помещението.

Ако искате да се радвате на цветовете на далията, канната или гладиолите по-рано от обикновено, ще трябва да започнете бавно да ги събуждате. За целта ги преместете на осветено място и повишете температурата (до около 10 градуса), както и влажността. Оросявайте ги редовно. Към края на месеца вече ще има нов прираст.

Събудените грудки и луковици засадете в контейнери, за да им дадете бърз старт. Веднага щом опасността от късни пролетни мразове премине, прехвърлете ги на постоянно място в градината. Същата процедура работи при лилиум, фрезии, крокозмия и други луковични или грудкови растения с летен цъфтеж. Ако пък решите да следвате естествените процеси на растенията, проверката няма да навреди.

Форсираните луковици от пролетни цветя - лалета, минзухари, нарциси и др., обгрижвайте, както досега. Когато листата пожълтеят сами, ги отрежете. Луковиците съхранете до есента на сухо място. 

Увеличете дажбите на мушкатата

Цитрусите - на топло

Малко по-малко увеличете дажбата от вода и на мушкатата и сакъзите. Всъщност започнете да увеличавате дажбите от всичко за тях. По-ярка светлина и по-висока температура ще провокират развитие на нови стъбълца.

Ако не сте правили резитба през есента, сега ги подрежете. Веднага след оформяне на младите листа и новия прираст може да подхраните с двойно разредена доза тор.

Към края на месеца и началото на следващия се подгответе за пресаждане. По-ранното събуждане на балконските цветя ще ви даде ясна представа за това какво да очаквате от индивидуалните растения. Не е задължително да го правите, но от друга страна ще ви даде възможност да размножите лесно и бързо любимите си цветя точно преди сезона.

Ако сте успели да съхраните фуксии през зимата, сега е времето да ги подрежете и оформите. Очаквайте бързо развитие и цветове в началото на пролетта.

При цитрусите ситуацията е сходна. Проверете листата за акари, а стъблата - за щитоносни или памукови въшки. Полейте ги и ги преместете на по-топло и светло. Подрежете и оформете короните на дърветата. Към края на месеца или началото на следващия, пресадете в нова, задължително кисела почва или поне я добавете в саксията.

Хващайте ножиците

И храстите искат прически

Зимната резитба е подходяща процедура, освен за лози и овошки, и за много декоративни и цъфтящи растения. Техниките са същите, но си има и тънкости.

Например, ако клематисът ви цъфти рано напролет не бива да го режете и оформяте сега. Ако заиграе ножицата при него, ще отстраните младите клонки и няма да се радвате на цветове. Както знаете клематисите са разделени в 3 групи спрямо периода, в който цъфтят. Първа група клематиси се режат след цъфтежа. А останалите две можете да подрежете сега.

Подрежете също вистерията, декоративната лоза, текомата. Придайте им форма или подмладете растенията. Храсти, които чакат резитба, са хортензията, зимният жасмин, будлеята, махонията и всички прекалено израснали видове.

Декоративните треви, които са презимували с миналогодишната си листна маса, чакат почистване. Орежете отмрелите тъкани ниско, но внимавайте да не засегнете новите.

Не режете храсти с ранен пролетен цъфтеж, защото ще редуцирате цветовете. Такива са вейгела, хеномелес, цитисус и др. 

Кои семена да засеете сега

Не ги форсирайте

Засяването на семена винаги е най-евтиният вариант да превърнем градината си в райско кътче. Подходящи за засяване през февруари са пеларгониум, агератум, кученца, невен, ехинацея, тагетес, нигела, рудбекия, салвия, скабиоза, циния, лобелия, диасция и много други.

Още не е късно да си направите и разсад за теменужки. Семената на студоустойчивите цветя можете да засеете навън под стъкло или в малка неотопляема лехичка. Ако имате условия да отоплявате младите растения,те ще се развият по-бързо.

При едногодишните не бива да се допускат отрицателни температури, затова заложете разсад вкъщи. Колкото по-топло е в помещението, толкова по-бързо ще поникнат растенията. Това, обаче може да ви изиграе лоша шега. Не бързайте. Всяко цвете цъфти, когато му дойде времето. Поддържайте умерена температура, доосветявайте, ако се налага, проветрявайте често помещението и всичко ще бъде наред.

Игликите цъфтят

Изберете им светло място в хладно помещение

По магазините вече започнаха да се появяват едроцветните иглики. Малките пролетни предвестници са любимци на много хора. Ароматът им е нежен, а цветовете развеселяват. Все по-често се срещат и нови сортове с разнообразни багри и нетрадиционни форми на цвета.

Имайте предвид, че първите примули на пазара са вносни. Отглеждани са по съвременна технология, така че бързо да стигнат до нас. Смяната на условията им причинява стрес и не след дълго се появяват първите симптоми. Цветовете потъмняват, абортират пъпки, пожълтяват и загниват листа. Доколко проблемите са свързани с технологията и доколко вината е в нас самите, е спорен въпрос.

За да се радвате дълго на ароматните красавици е важно да им осигурите подходящи условия и редовни грижи. Изберете светло място, но в хладно помещение.

Поддържайте почвата влажна. Не допускайте преовлажняване или пресъхване. Когато поливате, внимавайте да не мокрите листата. Правете го сутрин, за да не се задържа вода през нощта. Почиствайте редовно прецъфтелите цветчета. При първа възможност засадете растението в градината, за да му се радвате и през следващата година.