Стопаните на повече от 90 избити заради съмнение за африканска чума прасета от провадийското село Тутраканци чакат обезщетения от държавата. Те се срещнаха с омбудсмана на България Мая Манолова, за да търсят съдействие за проблема си.

Заради съмнения за африканска чума в края на август миналана година животните в трийсетина двора в селото бяха евтаназирани със заповед на БАБХ. Лабораторни проби на някои от убитите с електрошок свине обаче показаха, че те са здрави. Големият проблем се оказа, че нито едно от животните не е било регистрирано и маркирано, затова ощетените не са взели никакво обезщетение.

"Редно е стопаните на унищожени прасета, макар и немаркирани, да бъдат обезщетени. Вече съм разговаряла по темата със земеделския министър Румен Порожанов и имам уверението му, че заедно ще търсим решение на този проблем, за да не бъдат ощетявани хората. Ясно е, че в цяла България хората отглеждат прасета и далеч не всички са маркирани. Ще бъдат направени писмени препоръки до министерството на земеделието за изплащане на обезщетения на засегнатите стопани, които са около 30 хиляди лева", обясни общественият защитник.

"Третираха ни като престъпници. Първо затриха 11-те ми прасета, а после проба показа, че не са болни. Загубата ми е най-малко 13 000 лв.", сподели Добрин Добрев. Според друг мъж от селото - Стефан Данаилов, от 20 г. ветеринарен лекар не е стъпвал в Тутраканци. "Искаме тези хора да излязат от кабинетите си, да дойдат на терен, да маркират животните ни и да вземат проби", добави той.

Хората от селото обясниха, че от БАХБ не им дават никаква информация кога могат да започнат отново да отглеждат свине, нито при кой ветеринарен лекар да потърсят възможност за регистрация и маркировка на животните. Поради тази причина те са потърсили помощ от омбудсмана и, ако отново няма реакция, са подготвили и ще внесат колективен съдебен иск срещу БАХБ.