Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за безопасност при одобряване на хербицида, съобщи Euroactiv.

Roundup съдържа глифозат, който еколозите и други критици отдавна смятат, че причинява рак. Изявление на френската агенция за хранителна и екологична безопасност ANSES от 15 януари гласи:"тъй като решението влиза в сила незабавно, пазарното одобрение за Roundup Pro 360 е отменено".

Административният съд в Лион, югоизточна Франция, постанови, че ANSES е трябвало да отдава по-голямо значение на потенциалните рискове за безопасността, когато разрешава използването на Roundup Pro 360 през март 2017 г.

Екоактивисти приветстваха съдебното решение, припомняйки проучване от 2015 г. на агенция на Световната здравна организация (СЗО), която заключи, че глифозатът е "вероятно канцерогенен".

Европейският съюз поднови издаването на разрешение за глифозат в продължение на пет години през ноември 2017 г., но президентът на Франция Еманюел Макрон обеща да забрани използването му във Франция до 2021 г.