Не бива да се  засадят нагъсто

Светлината е друг основен фактор, който определя растението и правилното развитие на зеленчуковите растения. Отделни видове притежават различна необходимост от светлина, в зависимост от това дали се разделят в няколко групи.

Светлолюбиви - пипер, домати, грах, градински фасул, дини, пъпеши, краставици.

Средно светлолюбиви - чесън, лук, салатно цвекло, моркови, цветно и главесто зелено.

Слабо свелолюбиви - салата, спанак, ревен.

Светлината в известна степен, чрез агротехнически дейности, може да се регулира. Напр. Това става чрез гъстота на сеитба или засаждане, при което се постига доброволно отлагане на растенията от всички страни. Отстраняване на плевелите, колтученето на доматите, резитбата на краставиците, също спомагат за доброто осветяване.

Разсадите да са до прозореца

Достатъното светлина не приема да етиолират

Когато отгледате разсади вкъщи, след показването на растенията се поставя в близост до прозореца. Ако доколко топлината е много важна, след това водеща е светлината. Когато е топло и недостатъчно светло, стъблата на растенията се удължават, стават изнежени и много тънки, т. е. етиолират.

При недостатъчна светлина, трябва да се осигури осветление с подходяща лампа. Тя обаче не трябва да изчезва топлинна, която се изисква.

Колко топлина е нужна за различните видове

Главесто зеле

Оптимална температура за поникване: 18-20 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 15-22 градуса.

При ниски температури: Семената поникват при 8-10 градуса. Растежът продължава при 5-10 градуса. Във фаза розетка зимните сортове издържат до минус 15 градуса, а другите - до минус 5-8 градуса. Когато образуват зелки, издържат до минус 2-3 градуса.

При високи температури: Над 30 градуса се забавя завиването на зелките.

Цветно зеле

Оптимална температура за поникване: 18-20 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 15-20 градуса.

При ниски температури: При 8-10 градуса се забавя образуването на главите. При минус 3 градуса главите се повреждат, а под минус 4 градуса - измръзват.

При високи температури: Над 28 градуса главите растат бързо, но стават по-леки. Високите температури намаляват добивите и влошават качеството на главите.

Моркови

Оптимална температура за поникване: 18-20 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 20-22 градуса.

При ниски температури: Семената поникват и при 3-4 градуса. Младите растения издържат до минус 4-5 градуса. Кореноплодите са чувствителни към есенните застудявания и може да се повредят при температури около 0 градуса, ако не са в почвата. За кратко време издържат до минус 3 градуса, когато са почвата.

При високи температури: Над 28-30 градуса се задържа растежът и кореноплодите загрубяват.

Магданоз

Оптимална температура за поникване: 16-20 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 18-22 градуса.

При ниски температури: Семената поникват при 3-4 градуса. Младите растения издържат около минус 5-9 градуса. Възрастните растения презимуват успешно на открито.

При високи температури: Понася високи температури, които благоприятстват натрупването на повече ароматни вещества в листата, но трябва да се полива редовно.

Целина

Оптимална температура за поникване: 22-25 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 18-20 градуса.

При ниски температури: При ниски положителни температури семената не поникват, а растенията бързо стрелкуват. Кълновете издържат до минус 4-5 градуса, а възрастните растения - до минус 7-9 градуса.

При високи температури: При високи температури се напада по-силно от вирусни болести.

Репички

Оптимална температура за поникване: 18-20 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 15-20 градуса.

При ниски температури: Семената започват да поникват при 2-4 градуса. Кълновете издържат до минус 2-3 градуса, а възрастните растения - за кратко до минус 5-6 градуса.

При високи температури: При високи температури кореноплодите стават груби и лютиви, растенията бързо стрелкуват.