Предлагаме лесна за изпълнение рецепта. Домашно приготвените и вкусни сладкиши от маслено тесто във формата на атрактивни личица на прасета са особено актуални за Новата 2019 година!

Продукти: 200 г пресято пшенично брашно, 120 г маргарин или масло, 1 яйце, 40 г захар, 10 г ванилова захар, щипка сол, шепа стафиди, 1 жълтък

Приготвяне: В дълбока купа смесете пресятото брашно, захарта, ваниловата захар и солта. Настържете маргарина (масло), като постоянно го потапяте в брашното. Получените маслени трохи леко се разтриват с ръце. Яйцето се разбива и се прибавя към сместа.

Тестото не е нужно прекалено дълго да се меси. Готовото се оформя на топка и се оставя в хладилника за 30 минути.

Поръсете работната повърхност с брашно и разточете на тънък лист. Можете да разточите и върху пергамент. С помощта на водна и ракиена чаша изрежете кръгове с различен диаметър. Например 5,5 и 3,5 см. Малките кръгове трябва да бъдат 1,5 пъти повече от големите.

Намажете големите кръгове с разбития жълтък и поставете върху тях по-малки. Това ще са зурличките на прасенцата. С помощта на сламка направете по две дупки, за да оформите нослетата.

Очите могат да бъдат направени от стафиди или отново да ги изрежете със сламка. Разрежете останалите малки кръгчета на 4. Така ще получите ушички.

Пече се при температура 180 градуса за 13-15 минути (до златисто).