По стар обичай в първия ден от новата година млади момчета обикалят къщите и сурвакат за здраве, късмет и плодородие. Историята на този обичай датира от древни времена и е много интересна, но няма да ви занимаваме с нея, а със самата сурвачка.

Дряновата клонка не е случайно избрана. Символиката е много специална за българския народ. Освен че е здрав и жилав, дрянът цъфти пръв и узрява последен. Пръв той дава храна за пчелите през новата година.

Дървесината му се използвала за направата на оръжия, части от музикални интрументи (кавал, гайда), дори зъбни колела за часовникови механизми. Здравината позволява дървесината да се изтърка до блясък, в нея да се вплете благороден метал и какво ли още не.

А сурвачката (наречена още сурвакница) се изработва само и единствено от дрян, защото се смята, че при изпълнението на ритуала, клонката предава здравината и издръжливостта си на хората. Дори украсата по клонката не е случайна - пуканки, вълна и конци, сушени плодове. Всеки детайл има собствена символика.

Запазете клонката след празника

Направете си вкоренител за цветя

Вместо да я изхвърлите в кофата за боклук, или да я изгорите в печката, запазете сурвачката. Намерете ѝ някой светъл ъгъл и я потопете във вода. Скоро ще се радвате на малките жълти цветчета на дряна.

Те не са особено впечатляващи, но в дървесината на дряна се съдържат много вещества. А едно от тях е салицилова киселина. Тя стимулира вкореняването и растежните процеси. С две думи от отрязаната клонка можем да си направим вкоренител за други растения в домашни условия.

Водата, в която е потопена сурвачката, ще се насити с полезното вещество. Можем да я използваме и за подхранване на цветята при поливане. Ще останете приятно изненадани какви чудеса може да свърши малко магическа вода. Да, магическа, защото дрянът е чудотворно растение с изклчително много приложения.

Алтернативен вариант за домашно произведен вкоренител е върбата. Тя съдържа много повече салицилова киселина от дряна. Клонките от нея се нарязват на ситно и се поставят във вода. Водата се изполва, като в нея се потапят поне за няколко часа резници от цветя, които искате да вкорените. Можете да ги оставите, докато развият корени, или да ги засадите директно в саксия със субстрат.

С водата от дряна се процедира по същия начин.

Става и за жив плет

Вкоренява се лесно директно в почва

Дрянът е и чудесно декоративно растение. Ако си направите труда да вкорените сурвачката, ще се сдобиете с безплатно храстче или дръвче.

Дрянът се вкоренява лесно директно в почва, но поради студеното време не е подходящо веднага след празника да заложите резниците навън. Вместо това можете да го направите в домашни условия. Трябват ви саксия, обикновена градинска почва и търпение.

Направете няколко резника от сурвачката с по няколко пъпки. Преди да ги подредите в саксията, навлажнете почвата добре. Отгоре може да поставите пластмасова бутилка, за да поддържате по-висока въздушна влажност. Оставете резниците на светло и хладно място и се старайте да поддържате почвата влажна. Не забравяйте да проветрявате резниците от време на време като отхлупвате бутилката. При първа възможност напролет ги засадете навън.

Сравнително по-чист вариант за вкореняване е завиването на част от резниците в памучен плат, както е показано на снимката. 

Може да се гледа сам

Понася добре резитби

В зависимост от това какъв декоративен ефект се търси от растението, се подбира и мястото за засаждане. Хубавото е, че дрянът не е капризен и се справя добре в неблагоприятни за други растения условия. Понася добре засенчване, както и по-бедна, песъчлива почва.

Важно е, докато се вкорени, да го обгрижвате повече, но започне ли да расте, няма спиране. Години наред ще се радвате на първите пролетни цветчета, на последните есенни, но много полезни плодчета, а не на последно място и на красивото оцветяване на листната маса през есента.

Дрянът ще се превърне в малко дръвче с едно стъбло или висок храст.

Формата му зависи от желанието на градинаря. Растението понася добре резитби и други интервенции.

Вкоренява се лесно чрез отводи, или резници, размножава се и чрез семена. Той е чудесна алтернатива за жива ограда.

Не се нуждае от подхранване или специални грижи. Дрянът предлага и вариегатни форми за още по-голям декоративен ефект в двора.

Плодовете и листата са с лечебни качества

Незнайно защо, но плодовете на дряна са някак неоценени днес или тепърва откриваме истинските им ценности.

Дренките съдържат около 85% вода в прясно състояние, белтъчини, захари, целулоза, различни киселини и т.н. По съдържание на витамин С се доближават до шипките. Известно е, че те имат диуретични, затягащи, кръвоспиращи, противовъзпалителни и противоанемични свойства. Понижават температурата и помагат при проблеми с венците.

Освен плодовете лечебни качества имат листата и младите стъбла. Най-често с плодовете и листата се правят отвари и запарки.

Плодовете могат да се консумират и в прясно или сушено състояние. Имат сладък и освежаващ вкус, утоляват жаждата.

Единственият недостатък на дряна е, че при брането на плодовете власинките от листата дразнят голите и нежни участъци на кожата. Резултатът е неприятен сърбеж. Затова при беритба обличайте дрехи с дълги ръкави.