За много любители на виното, и купешкото, и домашното, има немалко значение в какви винени чаши да си го поднесат или на своите гости, за да усетят най-пълно вкуса му и да спазят протокола.

Това ни помоли да обясним нашата читателка Ваня Димитрова от Ботевград, изпълняваме молбата ѝ.

Отговор:

Винената чаша се радва на огромно внимание от страна на почитателите на напитката. И тези от тях, които искат напълно да изпитат сладостта и духа на виното, внимателно я подбират Как?

Знае се, че чашата за бяло вино трябва да е по-малка и с по-тясно гърло от тази за червеното.

Но правилата съвсем не свършват до тук. Както казват французите “за всяко вино си има чаша” и тя е обект на много каталози на най-елитните производители на стъкленото изделие, което има и доста високи цени, когато е качествено.

Стига се дотам, че правят дизайн на чаши не само за различните типове вино, но дори и за различните сортове.

Защото техните експерти твърдят, че за по-свежи бели вина от силно ароматични сортове като совиньон блан, мускат или траминер, се иска една форма, докато по-плодовото шардоне например стои добре в по-друга.

Тук попада и изненадата за много почитатели която им поднася съвременната мода. Едно шардоне, ферментирало и отлежавало в дъб, се чувства отлично и се изявява по-добре не в чашата за бяло вино, а в широк “балон”. А за него се смяташе, че е подходящ само за стари, отлежали червени вина.

Но специалистите и за това имат обяснение. Големината на “балона” и широчината на отвора му определят ъгъла, под който течността попада в устната кухина, а от това зависи да се възприеме вкусът.