За всяко вино си има чаша. Коя е тя?

29 декември 2018
В лозята
36234
Няма снимка
За чашата “балон” се смяташе, че е само за червени вина, но спецовете я наложиха и за шардоне, отлежало в дъб например
1 2
 

За много любители на виното, и купешкото, и домашното, има немалко значение в какви винени чаши да си го поднесат или на своите гости, за да усетят най-пълно вкуса му и да спазят протокола.

Това ни помоли да обясним нашата читателка Ваня Димитрова от Ботевград, изпълняваме молбата ѝ.

Отговор:

Винената чаша се радва на огромно внимание от страна на почитателите на напитката. И тези от тях, които искат напълно да изпитат сладостта и духа на виното, внимателно я подбират Как?

Знае се, че чашата за бяло вино трябва да е по-малка и с по-тясно гърло от тази за червеното.

Но правилата съвсем не свършват до тук. Както казват французите “за всяко вино си има чаша” и тя е обект на много каталози на най-елитните производители на стъкленото изделие, което има и доста високи цени, когато е качествено.

Стига се дотам, че правят дизайн на чаши не само за различните типове вино, но дори и за различните сортове.

Защото техните експерти твърдят, че за по-свежи бели вина от силно ароматични сортове като совиньон блан, мускат или траминер, се иска една форма, докато по-плодовото шардоне например стои добре в по-друга.

Тук попада и изненадата за много почитатели която им поднася съвременната мода. Едно шардоне, ферментирало и отлежавало в дъб, се чувства отлично и се изявява по-добре не в чашата за бяло вино, а в широк “балон”. А за него се смяташе, че е подходящ само за стари, отлежали червени вина.

Но специалистите и за това имат обяснение. Големината на “балона” и широчината на отвора му определят ъгъла, под който течността попада в устната кухина, а от това зависи да се възприеме вкусът. 

Още от В лозята
0

Първо правило - да знаете, че върху скелето не трябва да претрупвате с кордони и много рамена. Второ - при дворната асма е правило да се формират стъбла, които да бъдат високи до 2-3 метра,

0

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

0

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

0

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

0

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Последни новини
0

Плюсове и минуси на различните видове Най-добри са клетките за хамстери с твърда и достатъчно дълбока основа, която предотвратява разсипване на стърготините.

0

Бутилка френско вино Romanee-Conti, реколта 1945 г. бе продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк за рекордните $ 558,000. Крайната цена, включително и данъците,

0

Искате ли да наблюдавате огромни площи от пейзажа просто и лесно? Тогава просто се вслушайте в „разговорите”, които пчелите водят помежду си. В изследване, водено от Франсис Ратниекс,

0

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да се различни и да се проявят по различни начини. . Много лесно се разпознава в основата на дървото, в областта на кореновата шийка.

0

Голи сарми в доматен сос Продукти: 100 г зеле, 500 г кайма, 1 морков, 100 г сметана, 50 г доматена паста, 2 яйца, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Зелето се нарязва на малки кубчета,

Коментари
1 от Bai Ivan на 30 декември 2018
Не знам, ама аз виното си го пия от буркан... :D

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Премиерата излезе в зала „Миракъл“ на Армията Красимир Спасов хвърли мост от днешните нрави към семейните отношения преди половин век. С премиерната си постановка „Вкус на мед“ в Театъра на армията той отдаде почест на студентския си клас във ВИТИЗ, поставил на сцена през 1966 г. тази пиеса на авторката Шийла Дилейни.

Нищо не гледам, билетите за театър са скъпи Филип Трифонов завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Изиграва главни роли в знакови български филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Трифонов играе и в “Лавина” с Иван Иванов и Ваня Цветкова. Сред театралните му изяви са постановките “Аудиенция”, “Секънд хенд”,