Тя не става всеки ден, дори може да нямате този проблем. Но при възникването й има риск да пропадне цялата непродадена продукция, напомня доц.д-р Пламен Христов, ИЖН-Костинброд, опитен пчелин Дебелец във в. "Пчела и кошер". 

Ако се появи слоеста кристализация, е необходимо да се предприеме незабавно следната "бърза помощ".

1) Спешно втечняване на меда - известната декристализация.

2) Ако сме засекли процеса в самото му начало и медът не си е променил все още вкусовите качества, незабавно в разтопения мед се внася допълнителна закваска (от вече кристализирал мед), за предизвикване на бърза и равномерна кристализация. 

3) Освен това е наложително съхраняване на "лекувания"  мед при температура под 4 градуса, където осмофилните дрожди не могат да се развиват.

4) При условията на преработвателно предприятие медът може да се втечни и пастьоризира, с което става т.нар. промишлен мед и следва да се използва само в сладкарството.

5) И, разбира се, стандартното - ускорена консумация и/или бърза реализция на такъв мед.