Разяснението е на адвокат Виолета Андрейчина във в. "Пчела и кошер": За да бъде един договор за аренда валиден, той се сключва задължително в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите на страните. Договор за аренда може да се сключи със собственик, съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 на сто идеални части от съсобствен имот или лице, упълномощено от собственик или съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот.

Упълномощяването трябва да бъде с нотариално заверено изрично пълномощно. Нотариусът извършва проверка за спазване на тези изисквания и съхранява скици на имотите, предмет на договора. Скиците се заявяват за получаване от нотариус чрез  отдалечен достъп до информационната система на кадастъра и имотния регистър или се  предоставят от страна в нотариалното производство.

Когато за съответното землище няма влезли в сила кадастрална карта и кадастрални регистри, нотариусът съхранява скици на имотите, издадени от съответната общинска служба по земеделие местонахождение на имотите.

Договорите за аренда се вписват в службата по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие.

Минималният срок, за който може да бъде сключен договорът за аренда, е пет стопански години. Стопанската година е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври  на следващата година.

Ако арендният договор не е сключен при спазване на горните изисквания, то не е налице аренден договор по смисъла на Закона за арендата в земеделието и страните по него нямат права и задължения на страни по аренден договор.