Не допускайте засушаване и преполиване

Виртуозите в отглеждането на цветя знаят, че поливният режим играе съществена роля за доброто здраве на растенията. Еустомата изисква усет.

През топлата част от годината се полива редовно. Допускат се леки засушавания, но не и пресъхване на почвата. Увехнат ли листата, рядко се възстановяват. Клюмнат ли пъпките, не се изправят. Задържането на излишна вода в почвата е още по-коварно.

Преполиването води до загниване на корените и нападение от различни гъбни патогени. Мокренето на листата и задържането на водни капчици по тях също причинява заболяване.

Поливният режим трябва да е съобразен с размера и фазата на растението, както и с температурата в помещението. На този етап от годината се съобразете и с отоплителните уреди. Не дръжте цветето близо до тях и се старайте да поддържате оптимална влажност на въздуха. Може да оросявате периодично, но не често. Имайте предвид, че еустомата лесно се поддава на гъбните патогени. Периодично преванттивно третиране с биологичен или синтетичен фунгицид може да спаси цветето от нежелани проблеми. Други натрапници могат да бъдат акарите и трипсът. (ХФ)