Оставя почвата с добри показатели, което я прави много подходяща за покров на почвата или за зелено торене

Проф. дсн Петко Иванов

Напоследък елдата привлича вниманието като алтернативна култура поради редица ценни качества: диетична безглутенова култура с високо съдържание на хранителни вещества, полезни здравословни ефекти, приспособеност към бедни почви, кратък вегетационен период и възможности за използване като втора и покровна култура.

Елдата е род покритосеменни растения от семейство Лападови. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство Житни.

Тази култура у нас е позната повече от щандовете за диетични храни като специфична зърнена култура с ценни хранителни и здравословни качества. В Русия е известна още с гръцкото наименование гречиха.

Съществува разнообразие от видове елда, най-важни от които са:

Fagopyrum cymosum - многогодишна елда

Fagopyrum esculentum - обикновена елда

Fagopyrum tartaricum - татарска елда

Разпространена е обикновената елда (Fagopyrum esculentum), но се среща и многогодишна и т. н. татарска елда.

Началото на културата датира от преди около 6000 г. в Югоизточна Азия, известна като черна пшеница, използвана главно като храна на бедното население. В Европа тя намира бързо разпространение и поради ценните си хранителни качества и сега тя не е символ на бедност и нищета, а обратно - на стремеж към здравословен и пълноценен живот.

Поради по-слабата ефективност на азотно торене тя отстъпва по площ на пшеницата и царевицата, като в началото на настоящето столетие в света се засяват около 21 млн. декара. Най-големите производители на елда са: Русия, Китай, Украйна, Полша, САЩ, Япония, Бразилия, Франция и др.

Елдата е относително богата на протеин - около 14%, с високо съдържание на всички осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фениланалин и валин). В състава на белтъка липсва глутен, което я превръща в ценен диетичен продукт. Съдържанието на мазнини е около 3% и на захари 2-2.5%. Зърното на елдата е богато на витамини от групите на В и РР, както и на минерални елементи (желязо, калций, фосфор, цинк, магнезий др.). Поради липсата на глутен елдата може да се използва за хранене на хора, страдащи от глутенова алергия.

Консумацията на продукти от елда оказва ценно влияние на редица процеси, свързани със здравето на човек:

По-ниското съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и със специален хранителен режим.

Зърното на елдата не съдържа глутен и продуктите от него са подходяща храна за хора страдаща от глутенова алергия.

Диетите с включване на елда са много полезни за хора с висок холистерол и кръвно налягане.

Богатството на флавоноиди е условие за борба със стареенето на човешкия организъм.

Консумацията на елда стабилизира нивото на кръвната захар. Заедно с просото тя има алкално зърно с киселинно-регулираща функция в храносмилателната система.

Богатството на витамини и минерални елементи прави елдата важна хранителна прибавка за практикуващите фитнес и джогинг.

Елдата привлича пчелите и е медоносно растение и за биохрани

Високото съдържание на магнезий е важно за профилактиката на сърдечно-съдовата система.

Семената на елдата са с високо съдържание на фибри и пектин, отстраняващи вредните вещества от тялото и подобряват храносмилането.

Богатството на желязо и лецитин подобрява състоянието на черния дроб и панкреаса.

Особено ценни за децата са закуските с цели зърна на елда, тъй като в обвивките за зърното са съхранени повечето ценни за здравето полезни съставки.

От цветовете и листата на елдата се получава веществото рутин, използван за лечение от склероза и хипертония и служи като профилактично средство срещу вредното влияние на радиоактивна среда при човека.

Медът от елда е тъмен на цвят и е подходящ за лечение на простудни заболявания. Тя е добър фураж за птици, прасета, зайци и преживни животни вследствие съдържанието на лизин и други незаменими аминокиселини. На полето е предпочитана от дивеча. Плявата и славата от елда е ценен фураж за животните. Един килограм от нея равнява на 0,5 кг кръмни единици.

Консумирането на елда поддържа кожата, косата и ноктите в добро състояние.

От зърно и брашно на елда в много страни се приготовляват традиционни храни със специфични наименования: палачинки, спагети, кейкове, супи, пълнозърнести закуски (подобни на овесените ядки и корнфлекс), вегетариански и месни блюда, френско уиски и бира. С кълновете на елда се правят салати и се гарнират сандвичи. В Русия, Украйна, Беларус и други страни от семената на елдата се прави различни "каши" и се ползват в много ястия като заместител на ориза. В Русия от брашно на елда се приготвят блини, а в страните на Северна, Южна и Източна Европа различни видове палачинки със специфични наименования.

От елдата се произвеждат разнообразни диетични храни
От елдата се произвеждат разнообразни диетични храни
Елдата привлича пчелите и е медоносно растение.
Елдата привлича пчелите и е медоносно растение.