Качествата му на здравословна храна са признати от Световната здравна организация, Юнеско го определя като нематериално наследство на човечеството

Жени Владинова

За едно общество с нарастваща загриженост за включване на повече здравословни продукти в храненето е парадоксално, че всички параметри при производство и консумация на заешко месо са с отрицателен знак. Само за едно десетилетие производството на заешко месо в Европа толкова е намаляло, че буквално изпада от статистиката.

Освен това е на път да изчезне и от потребителската кошница на европееца. А само преди 10 г., през 2008 г., консумацията на заешко годишно (в Испания, Италия, Гърция, Франция) е била 63 872 тона - днес е 56 049 тона.

За същия период консумацията на заешко в почти цяла Южна Европа намалява годишно от 1.46 кг /година до 1.27 кг, сочат данните на испанското министерство на земеделието и рибарството, храните и околната среда. Ето защо Европейският парламент пое сериозен ангажимент да насърчи потребителите да преоткрият заешкото не само в Испания и в Португалия, но и в цяла Европа.

Ще стане ли храна на бъдещето

И то за европееца, като се има предвид, че статистиците на ФАО отчитат огромен ръст в търсенето на диетично и полезно месо, предстои да видим.

Защото за разлика от европейците, китайците не само харесват заешко, но и го произвеждат в огромни количества. Повече от 1,2 милиарда зайци се колят за месо в световен мащаб всяка година, сочат данни на FAОSTAT. Китай е най-големият производител - там се отглеждат над 462 млн. зайци или 40% от световното производство. През последното десетилетие в Китай се наблюдава рязко нарастване на производството на заешко, за да се задоволи ръстът в потребителското търсене. От 2001 г. до 2014 увеличението е с 26%.

До 2012 г. в ЕС 27, преди приемането на Хърватия, производството му възлиза на 28% от световното производство, с повече от 340 милиона зайци, произвеждани годишно.

На някого може да звучи странно, но е факт, че зайците са на второ място в класацията за най-често отглежданите животни в Европа

А в същото време секторът бе ощетен, защото не му бе отделено много място в ПРСР, признават дори еврокомисари от ЕП.

Доскоро, а и сега зайцевъдството като сектор е най-силно развито и концентрирано като производство в няколко европейски страни - Италия, Белгия, Франция и Испания, а също така Унгария и Холандия.

Ето и количествата заешко месо, внасяни и изнасяни от водещи страни-производителки и страни с висока консумация:

Китай изнася около 9 000 т заешко месо.

Франция е реализирала износ от 6 000 т заешко, а е внесла за година 2 034 т. Внесени си и 495 000 живи зайци.

Белгия е внасяла до 6 000 т заешко и е изнасяла почти същите количества.

Великобритания е скромна - внасяла е едва 97 тона.

Чехия е изтъргувала 518 000 живи зайци.

Унгария е изнесла 4 486 т заешко.

Испанският износ достига до 3 403 тона, а вносът е 430 т.

Вносът на Швейцария е 1 798 тона.

Холандия е реализирала внос от 1 232 т заешко.

Изтъргуваните количества показват недвусмислено сериозния ръст в търсенето на диетичното и полезно заешко месо. Малко е информацията за консумацията в различните страни. Годишните оценки варират от 0.93 кг/човек във Франция за 2015 г. и 1,35 кг/човек в Испания през 2016.

В Италия консумират най-много

Според данните на Евростат всеки италианец е изял по 4,4 кг заешко месо.

И тъй като става ясно, че зайцевъдството е сериозен сектор в европейското животновъдство, добре е да се поясни, че държавните нормативи при отглеждането на зайци са различни в отделните държави-членки на ЕС. Общи са единствено изискванията по отношение на хуманното отглеждане и ,биологичните ферми.

В световен мащаб около 99% от зайците, отглеждани за месо, се държат в клетки. Въпреки забраната на ЕС за конвенционалните клетки още през 2012, те все още са широко разпространени при отглеждането на зайци. Все още няма нормативни и специфични изисквания за определяне на минималните стандарти за благосъстоянието на зайците. В ЕС като животински вид те са под общата закрила на директива (98/58/ЕО).

Зайцевъдите в ЕС са длъжни да се съобразяват още с:

Регламент (ЕО N1/2005) относно защитата на животните по време на транспорт и с допълнителните разпоредби в глава V от приложение I към регламента);

Регламент (ЕО 1099/2009) относно защитата на животните по време на умъртвяване при клане

Стандартите при биологично отглеждане, което вече съществува в някои държави-членки и е специфично за всяка отделна държава. В биозайцевъдството има и действаща Директива на ЕО на Съвета 889/2008.

Франция е с най-силно застъпено биологично производство на заешко месо и въпреки това е ограничено в до десетина ферми. Биозайците се отглеждат свободно в голямо открито заграждение. В Италия пък биостандартите в зайцевъдството не изискват достъп до пасищно отглеждане и все още е позволено използването на клетки.

Делът на зайцевъдството във Франция е 3,5 на сто от общата селскостопанска продукция, сочат данните на Френския национален институт по статистически и икономически изследвания. Зайцевъдството обхваща 6,5 на сто от френския животновъден сектор. Преди години французите са били водещи в консумацията с по 6 кг годишно. През последните години тя драстично е намаляла, но причината не е поради намаляване на производството, а отънелия джоб на френския потребител.

Заешкото месо не е единственото перо за приходи от съвременните зайцевъдни ферми.

Търсен продукт е и заешкият пух

Сериозен износител на заешко месо и пух е Унгария - ежегодно тя реализира 50 млн. долара печалба. Франция произвежда годишно по 250-300 хил. т заешко и 110 млн. кожи. Сериозни вносители на заешко месо са Италия, Белгия, Франция, Англия и Швейцария.

През последните години се отчита нараснал интерес към зайцевъдството като отрасъл и в страните от Африка и Латинска Америка. Страната, в която не се консумира заешко, по религиозни причини е Иран.

В Европа на първо място по развитие на зайцевъдството и производство на заешко месо е Италия, на второ - Франция, а на трето - Испания. Преди години в тези страни е имало голям брой малки фермерски стопанства за отглеждане на зайци. Днес в Испания едрите ферми са 55 на сто и отглеждат средно по 300 майки, а 45 на сто са фермите с по 20 майки. Във Франция от 2001 г. работят 10 сертификационни центъра за изкуствено осеменяване, които по заявка осигуряват заплождане непосредствено във фермите. Тази практика допринася изключително много за поддържане на породните качества на заешката популация в страната.

И още: тези генетични селекционни центрове носят отговорност за качеството на семенния материал, техниката на заплождане и едновременно с това са и изпълнители на селекционна програма. Мъжките разплодници, които се използват, са представители на определени породни линии.

Освен все по-голямото предпочитание на потребителите към диетичното и полезно месо, статистиците отчитат, че търсенето на заешки пух също нараства.

Световното производство на заешки пух е около 10 хил. т годишно. Най-големите прозиводители са:

Китай - 6-7 хил. т;

Чили - 530 тона;

Аржентина - 400 тона;

Франция - 200 тона.

А най-големите вносители на заешкия пух са Япония, САЩ, Германия и др.

Търсенето на заешки кожи е основно в страните от Западна Европа.

В Европа зайцевъдите са обединени в сдружения. Колективният орган следи за спазване на технологията на отглеждане, като при нужда се търси и помощта на специалисти в бранша. Сдруженията обединяват готовата си продукция и така по-лесно намират пазар, като най-често изкупуването е предварително гарантирано с договор, пазещ интересите и на двете страни. Другият плюс от обединяването е, че зайцевъдите отстояват своите общи интереси пред държавната администрация.

По отношение на оборудването на зайцефермите - изграждането на клетките, хранилки, поилки, както и на другия необходим инвентар, европейските зайцевъди се съобразяват с изискванията на водещи специалисти в бранша, както и със съветите на ветеринарни лекари. Те са хората, които ги напътстват при прилагането на лекарствените препарати, ветеринарното обслужване като цяло, конкретни препоръки при отглеждането на зайците за всяка отделна ферма.

А финансовите консултанти ги съветват как правилно и най-изгодно да кандидатстват за кредити.

Сдруженията имат три подразделения

Те са биологично, изследователско и представително.

Биологичното се занимава с развъждането, храненето и ветеринарното обслужване.

Изследователското поддържа контакти с научните институти, разработва съвместно с тях програми за повишаване на рентабилността на производството.

Представителното организира рекламата на дейността и готовата продукция от зайцефермите, като представя демонстративни ферми за посещение, популяризира предимствата на заешкото месо като здравословна храна за потребителя, осъществява разнопосочна логистична дейност, поддържа активни контакти с любителските зайцевъдни стопанства.

Така че в европейските зайцевъдни сдружения съвместно работят производствени кооперативи, частни производители и преработващи предприятия. Изградената по този начин организационна структура позволява на всеки частен производител по всяко време да сключи договор с централната организация, където ще бъде запознат с основните въпроси по производството и реализацията. По този начин производството се концентрира около едно ядро - сдружението, и зайцефермите с рационални технологии изместват малките традиционни домашни зайчарници в дворовете. Резултатът е, че технологичното ниво на отглеждане на зайци рязко се повишава и се изравнява. В зайцефермите на Западна Европа за отглеждането на 3 000 зайци (370 майки) са необходими само 25-30 работни часа на седмица.

Заешкото месо се търси и отвъд Океана

В САЩ най-голямо потребителско търсене има на заешко месо за барбекю, като предпочитанията са за месо от 8-седмично зайче с живо тегло около 1,7 до 2 кг. А тези, които предпочитат печен заек, търсят зайци с живо тегло около 2,7 кг. Разбира се, Щатите произвеждат значителни количества и успяват да задоволят до 85 на сто от пазара си. Останалите обеми осигуряват с внос от водещите страни-производителки, за които вече стана дума.

Изводът е неоспорим - тенденцията към увеличаване на производството и потреблението на заешко месо е неизбежна. Прогнозите на много от пазарните анализатори е, че зайцевъдството в световен мащаб отново ще набира скорост, и то с бързи темпове. Потреблението на заешко месо е все още на твърде ниско ниво - дори във Франция то е едва 6 кг на човек годишно. А тази цифра тепърва има да нараства, и то много, убедени са анализаторите от ФАО.

Много от европейските зайцевъдни ферми са био. Най-често това са фамилните стопанства. Те продават заешкото на значително по-висока цена в сравнение с конвенционалното производство
Много от европейските зайцевъдни ферми са био. Най-често това са фамилните стопанства. Те продават заешкото на значително по-висока цена в сравнение с конвенционалното производство
В Китай благодарение на износа на заешко месо секторът носи приходи в размер на 2 млрд. долара
В Китай благодарение на износа на заешко месо секторът носи приходи в размер на 2 млрд. долара
Търсенето на заешки кожи също е голямо, особено в страните от Западна Европа
Търсенето на заешки кожи също е голямо, особено в страните от Западна Европа
Сериозен износител на заешко месо и пух е Унгария - ежегодно тя реализира 50 млн. долара печалба
Сериозен износител на заешко месо и пух е Унгария - ежегодно тя реализира 50 млн. долара печалба