Използвайте запичащото действие на кората му

Д-р Валентин Иванов квмн

Настъпи сезонът на вкусния и полезен нар. Освен че съдържат много витамини, минерали, флавоноиди и др. полезни вещества, плодовете на нара са и много полезна билка. Кората на стъблото и корените са богати на алкалоиди, като най-голямо е съдържанието на псевдопелетиерин.

Кората на плодовете е най-лесно и широко използваната билка. В нея се съдържат голямо количество танини, които са известни със своето запичащо действие. Дъбилните вещества са особено подходящи и с добър терапевтичен ефект при животни с разстройства

Диариите са често явление при отглежданите животни и много стопани обикновено в първия момент се объркват в избора на добро и евтино средство. Ако нямате възможност да получите ветеринарномедицинска помощ и вкъщи случайно се намират няколко нара, спокойно можете да се справите със ситуацията. Освен това когато консумирате плодовете на нара, не забравяйте да изсушите и съхраните корите - те ще ви потрябват. Изсушените кори са трайни с години, не се увреждат от никакви насекоми и винаги ще имате под ръка евтино и достатъчно добро средство срещу диариите по стоката ви.

Направете си лечебна отвара от нар:

0,5 чаена лъжичка прах от стрити изсушени кори и семки от нар се залива с 1 чаша вода и се загрява 15 минути. Прецедената течност се дава на няколко порции през деня. Можете да използвате и самия прах директно, като дозата е:

за крава - 20-25 г;

за овца/коза - 5 г;

за свиня - 10 г;

за птици - 0,5-1 г на килограм тегло.

Билката може да се смесва и с храната

Добре е да се дава няколко пъти през деня, а продължителността на употребата е до получаването на траен ефект.

Изсушете си кори от нар и ги използвайте за зоофитотерапия
Изсушете си кори от нар и ги използвайте за зоофитотерапия