Можете да забавлявате децата през почивните дни, докато създавате дом за птиците във вашата градина.

Ето как да го направите - вдъхновете се от идеите за красива къщичка за птици и се заемете да я изработите сами, по поръчка, или пък купете готова.

Направете нещо интересно и добро за вашето семейство и природата. Предложенията ни ще ви заредят с настроение и мотивация.

Плетена къщичка

Сламената къщичка за птици е красива, интересна и приветлива за пернатите, благодарение на естествения материал, от който е направена. Плетенето й обаче си е истински майсторлък! На снимките тук виждате варианти в конусовидна форма с удобна за закачане дръжка и класическа къща с покрив.

Ако искате сами да я направите - опитайте да използвате покритието от стара дамаджана или готова вече кошница, като внимателно я оформите и пробиете дупка преди да я закачите с коноп в клоните на дървото.

Импровизирайте, като направите сами хранилка и поилник за птиците с помощта на подръчни средства.

Винтидж дизайн

Винтидж стилът е любим на много от нас и има защо това да е така. Има невероятно старинно излъчване, съчетано с кокетен външен вид и много усещане за уют.

Такава можете да направите и къщичката за птици! В някои магазини се продават готови проекти, които сами да украсите и боядисате.

Използвайте въображение и приложете интересни идеи като декупаж от салфетки или тънка оризова хартия, нарисувайте сами нещо любимо и красиво, декорирайте с панделки, копчета и други елементи.

Идеята отдясно за полепена по покрива дървесна кора е очарователна.

В различни магазини продават обикновени дървени къщички с идеята да си купите такава и сами да я украсите.

Изкусно майсторство

Ето няколко изключително привлекателни постройки за малки обитатели, които обаче и големите ще обикнат от пръв поглед.

В направата на тези къщички са вложени много въображение, сръчност и изкусно майсторство, а резултатите от всички тези умения в комбинация са налице.

По дизайн напомнят на хобит-къщи - вълшебни и неповторими, сякаш извадени от някоя детска приказка!

Малка каравана

Мини караваната е един изключително симпатичен вариант на къщичка за птици, който ще се хареса на любителите на пътешествията и приключенията!

Къщичката е на колела с невероятно кокетен дизайн в меки розови и жълти цветове. Има си прозорчета, первази и навеси, за да е пълна идилията!

След изграждането на постройката се уверете че различни гризачи, като катерици и кълвачи няма да нанасят щети с упорития си труд.

Изграждането на къщичка за птици е благородно хоби в помощ на дивите птици.

Майсторът съветва

При изграждането на къщичка за птици е важно да знаете за какъв вид птици ще бъде тя. Един модел не е приложим за всички, например синигерът и орехчето имат различни изисквания относно размера.

Има повече от 25 различни европейски птици, които могат да използват изкуствени къщички.

Най-важен е изборът на подходящ материал за изграждане. Птиците в природата гнездят в стари дървета, огради или стълбове.

Дървото е най-предпочитан материал за строежа на къщички.

В идеалния случай, изберете естествено устойчива на гниене дървесина като дъб, бук или бор. Ако не разполагате с дървесина, добра степен устойчивост има шперплата.

Дървото трябва да бъде поне с 2,2 см дебелина. Ако тя е по-малка, ще позволи покачване на температурата, което е в ущърб на младите птици.

Разграфете стени, покрив и пробийте отвори, които трябва да бъдат в следния порядък: 3,5 см - 4,5 см за отвора и 20 см за покрива. Те ще бъдат достатъчни да "обслужват" повечето видове птици.

Избягвайте да използвате боя, особено тъмна (поема топлина)и освен това естествено изглеждащите къщи ще бъдат по-привлекателни за птиците.

Осигурете правилното дрениране

така че да се запази гнездото и съдържанието му сухо. Можете да направите това с достатъчно надвес на покрива и 3,5 см дренажни отвори пробити във всеки ъгъл на пода.

Вентилация може да бъде предоставена от пробиването на 1,45 см вентилационни отвори в горната част на всяка страна или с вентилационна разлика между покрива и стените.

Дупката за входа вероятно е най-важният елемент. Ако е прекалено малка, някои видове птици няма да могат да влязат в къщата. Ако е прекалено голяма, той би могъл да позволи по-големи и по-агресивни видове като скорци или врабчета да използват къщичката.

Предпазването от хищници е друга необходима функция. Това може да бъде постигнато просто като се постави допълнително парче дърво при влизането през дупката, за да добавите повече "дълбочина" на лицевата страна на кутията. Това затруднява дребните хищници при опит за влизане в гнездото. Също така, поставянето на отвора под ъгъл ги отклонява нагоре и навън от гнездото.

След като се излюпят малки пиленца, трябва да се постави лесен изход. Грубата страна на дървесината поставете от вътрешната страна на къщичката и добавете допълнителни дървени парчета, които служат като опора. Поставете шарнирна връзка на предния, или един от страничните панели, за да улесните почистването.