IDEAL е високоикономична и в същото време много ефективна машина, която ще намалява разходите за поддръжка до минимум

Портфолиото за агротехника на фирма Варекс ООД разполага с няколко златни линии машини от най-висок клас.

Компанията предлага на българския пазар зърнокомбайни от световноизвестния бранд Massey Ferguson на американската корпорация AGCO. Марката е добре позната и у нас. Варекс може да предложи на своите клиенти избор измежду над двадесет и един модела комбайни.

Най-малките комбайни от серията ACTIVA се предлагат с двигатели AGCO Power и мощност от 176 к.с. до 218 к.с., с двукомпонентна вършачна система, пет сламотръса и капацитет на бункера до 6500 л. Тези комбайни са най-подходящи за малките земеделски производители, които обработват малки площи.

Комбайните от средния клас на Massey Ferguson обхващат доста голям диапазон от мощности, капацитети и производителности. Машините от серията ACTIVA S са най-модерно оборудваните комбайни на пазара в класа си спрямо конкурентите.

Кабината е PROLINE с високо качество на изработка с климатик, ергономичен мултифункционален джойстик за управление, сензорен информационен терминал за контрол и настройки.

Te са оборудвани с двигател от последно поколение Tier IV Final, с мощности от 245 к.с. до 306 к.с., капацитет на бункера от 8600 л и ненадмината производителност.

Представителите от високия клас - серията BETA са с кабина SKYLINE, която е много просторна и осигурява на оператора отлична видимост, както върху хедера, така и върху параметрите на работа на машината. Комбайните от този клас са с трикомпонентна вършачна система с електрическо управление на всички параметри на работа на машината от кабината. Стандартно се оборудват с хедери тип Power Flow, които са с активно подаване на масата по цялата широчина на наклонената камера, което способства за постигане на най-доброто овършаване на пазара. Комбайните са със 6 сламотръса с двигател AGCO Power от последно поколение TIER IV Final, с мощност от 306 к.с. до 360 к.с. и капацитет на бункера от 9000 л. Максимална сепарираща площ от 9,06 кв. м.

Представителите от най-високия клас на Massey Ferguson са комбайните CENTORA и DELTA. Първият е 8 сламотръсна машина с трикомпонентна вършачна система с капацитет на бункера 10 500 л и площ на сепариране 10,4 кв. м. Предлага се в две мощности - 380 к.с. или 404 к. с.

Вторият представител е хибридният комбайн MF 9380, който е с двойно роторна технология като очистването става по цялата дължина на роторите, които са с диаметър 475 мм и дължина от 4,2 м. Уникалната система за обдухване Venturi на ситата осигурява 100% достъп на въздух и много висока степен на очистване, водеща до минимализиране на загубите. Комбайнът стандартно работи с един от най-големите хедери на пазара Power Flow 10.70 м, който е с активно подаване на масата и осигурява високата работна скорост. Бункерът от 12 500 л се разтоварва и в работен режим за по-малко от 100 сек. Най-високо оборудваната кабина на пазара SKYLINE е с множество контролни прибори сензитивен дисплей за работа автоматично водене с точност до 20 см и много други екстри са стандартно заложени в този модел.

Най-новата разработка на Massey Ferguson е и най-големият комбайн на пазара въобще от серията MF IDEAL, който е стъпка напред в бъдещата технология при зърноприбиращата техника.

Основната идея на Massey Ferguson за производството на комбайна IDEAL е, че големите земеделски производители и арендатори, използващи най-производителните трактори Massey Ferguson от серията MF 8700, желаят да имат и най-големия комбайн MF сред машините си. Точно затова Massey Ferguson създаде три модела MF IDEAL - 7, 8 и 9, за да предложи най-доброто на своите клиенти.

Трите модела се различават по това, че малкият модел Ideal 7 е само с един ротор с мощност 450 к. с. и двигател AGCO POWER с обем 9,8 л Другите два модела Ideal 8 и 9 са с по два ротора, съответно с мощности 538 к.с. и 647 к.с. и двигател MAN с обеми 12,4 л и 15,7 л.

Комбайните са оборудвани с най-съвременните технологични иновации, разработени от индустрията. IDEAL е високоикономичен и в същото време много производителен комбайн, който ще намалява разходите за поддръжка до минимум.

Уникалното при тези зърнокомбайни е, че са изцяло роторни.

HELIX роторите са синхронизирани и са с дължина 4840 мм, което ги правинай-дългите на пазара като дължината е такава, за да осигури повече време на културата за сепарация, както и по-добро качество на сламата. На тях са монтирани специални Helix палци за сепариране и планки за насочване на изходящата маса. Роторът е с икономичност на енергия от 20 до 60%, като отвежда цялата маса директно върху насичащото устройство.

В допълнение машината е разработена с изцяло нова концепция на системата за очистване разделена на две части.

Едната улавя семената от вършачната секция, а другата от сепариращата секция, като се осигурява равномерно разпределяне на масата от самото начало на ситата и възможност за работа по наклонени терени заради интегрираните високи разделители.

Бункерът за зърно е с невиждан капацитет от 17 100 л който се разтоварва за по-малко от 82 сек. и работи с хидравличен контрол на капацитета на разтоварване и отстояние на разтоварващия шнек от комбайна на разстояние от 7,6 м до 10,6 м в зависимост от типа на шнека.

Най-голямата иновация, която е разработена и я има само и единствено при комбайна MF IDEAL е системата IDEAL HARVEST ТМ за самоконтрол и автоматична настройка на параметрите на работа на машината. Ето и как работи тя: в комбайна са разположени 52 бр. MASS акустични сензора, от които 40 отчитат потока на масата, а 12 отчитат загубите. Всички те в реално време изпращат моментален сигнал към IPAD терминала, от който операторът следи какви са актуалните параметри на работа и с едно докосване залага такива, каквито би желал да бъдат, а именно - намаляване начупеното зърно в бункера, намаляване на плявата в зърното или намаляване на загубите, постигайки най-добрата производителност на машината.

Оборудвана с най-широките гуменоверижни ходови части, с гумени вериги с широчина 910 мм, машината е способна да работи във всякакви условия, като намалява натиска и притъпкването на почвата от което се спестяват допълнителни разходи при последващи технологични мероприятия на полето. В допълнение, капацитетът на бункера от 17 100 л е достатъчно голям, че да намали допълнителните разходи за гориво и за придвижване на ремаркето към полето. Най-новата кабина на пазара VISION е произведена, за да осигури най-висок комфорт на оператора. Благодарение на елегантния дизайн на носещите греди се осигурява 5,5 кв.м визуален поглед върху работата на хедера и наклонената камера.

Ако искате да научите повече за всички машини на Massey Ferguson, предлагани от фирма ВАРЕКС ООД, не се колебайте да се свържете с нейния най-близък до вас търговски представител