Кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус" възражда старите български вкусове
Националният събор на овцевъдите в България тази година ще предложи впечатляващи кулинарни преживявания в дните 30, 31 май и 1 юни край Петропавловския манастир до гр. Лясковец.
Емблематичният готвач и шоумен Ути Бъчваров ще сготви тон традиционен курбан в своя прочут исполински казан. Кулинарният спец ще вложи мръвките от 5 прясно разфасовани агнета, по 100 връзки пресен магданоз и джоджен, общо 200 кг лук и моркови, много чесън и черен пипер на вкус.
„Готвенето за много хора е магия – особено когато има повод и традиция. Курбанът ще бъде от сърце – за здраве и благоденствие!", казва Ути Бъчваров. 2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени в 16,00 ч. в първия ден на събора 30 май (петък).
В демонстрациите на старовремска кухня в етно зоната „ЧифликЪт" на събора ще се включат за първи път чаровната Царина Цанкова и колегата й Ивайло Иванов, изгрели на кулинарния небосклон от "Хелс китчън"/ Hell's Kitchen. Двамата шефове-готвачи ще покажат тънкостите на най-големия специалитет от своя роден град Горна Оряховица – телешки жили в гърне. Те ще готвят ястието по 150-годишна рецепта, в глинен съд на бавен огън.
Селски мекичета, овче масло в буталка, прясно овче сирене в цедилки и жътварски таратор на място ще правят самодейците от старозагорското село Змеево. През трите дни в „ЧифликЪт" ще къкри и ще може да се опита градинарска чорба по рецепта от гр. Златарица, пилешка чорба от с. Царевец, традиционна боб чорба и бял мъж от с. Богослов. Самодейци от с. Пещера ще точат баници и ще ги пекат на глинени съдове-подници. Ще бъде представен и празникът на захарната метла и маджуна от горнооряховското село Стрелец.
Посетителите на събора ще имат възможност да наблюдават и кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус", в което се показват стари технологии, храни и рецепти. Тук своите гозби - яловата баница, ненгашната погача, шупла и нафпавок, подправени с разкази за обичаите в Разложкия край, ще представи колоритната баба Дешка Кротева от с. Горно Драглище.
Съборът ще предложи на посетителите не само автентични вкусове, но и истинската, чиста българска фермерска храна. Ще има зони за директни продажби с продукти от овче и козе мляко и месо, качествени био храни и напитки, демонстрации на производство на млечни храни, чевермета, разнообразни кулинарни зони.
В трите дни на събитието край Петропавловския манастир ще има мащабни изложения на различни породи овце и кози, на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, различни фермерски надпревари, изложби на овчарски кучета, състезания с коне тежковози, различни фермерски състезания и др.
Съборът ще е наситен с много преживявания и емоции за почитателите на традициите, народния бит и фолклор - XIII Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце", изложение на занаяти, спектакли на Прабългарска школа „Бага-Тур", вечерни концерти на Галена (30 май) и Петя Панева (31 май), хоротеки, народни веселби, кукери, гайдари и нестинари.
За най-малките посетители ще има различни занимания в Детската творителница, а по повод Деня на детето, на 1 юни за първи път ще се проведат Детски фермерски игри.
Съборът на овцевъдите е най-голямото и атрактивно пролетно събитие у нас, което ежегодно се провежда край Петропавловския манастир от 2011 година. Организира се от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето", със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.
Коментари