Почти двойно увеличение за три месеца на закупената нова техника

Нуждата от обновяване на застаряващите технически паркове ориентира фермерите към иновативни технопродукти

Любомир Коралов

Очертаната преди три месеца в нашия вестник картина на съществено оживление на пазара на агротехника се потвърди по доста категоричен начин. Сектор Контрол и техническа инспекция към земеделското министерство представи своята традиционна справка за регистрираните нови самоходни машини от началото на 2018 г. до края на септември. При зърнокомбайните се забелязва значителен ръст спрямо статистиката до края на юни, когато бройката е била 94 машини. До края на септември тя скача на 150 - с 56 повече. Подобен доста осезаем отскок в регистрациите на нови машини се открива и при колесните трактори. При тях са регистрирани 945 машини от началото на годината. Според данните до края на второто тримесечие те са били 612.

Това са нови 333 трактора регистрирани само за 3 месеца

Такова развитие на пазара рядко се е наблюдавало у нас. Този процес има своето осезателно отражение и при товарачите. Регистрираните телескопични товарачи само от юли до септември са 86. Общо от началото на годината регистрираните машини от този тип наброяват 205. При челните товарачи увеличението за този период е почти двойно - 66 броя до края на второто тримесечие спрямо 124 до края на третото. Положителната тенденция и при тези машини е твърде висока и наблюдателите я отбелязват като част от общото положително развитие на пазара на селскостопанска техника в България.

Очевидно лятното тримесечие потвърди прогнозираното от дилъри, търговци и фермери по време на БАТА АГРО оживление на пазара на агротехинка, което се случи и без наличието на европари

Същността на този процес коментирахме в нашия вестник в средата на годината. Сравнението с резултатите от юли, август и септември показва недвусмислено, че се наблюдава скок в регистрацията на нови машини. А това потвърдиха направените от ДАНИЕЛ МИНЕВ, председател на БАТА и управител на ИНТЕРАГРИ България за “Български фермер” прогнози, че се очаква покачване на обемите на реализираната нова техника.

Подобна тенденция беше забелязана от интересуващите се и на руския Agrosalon, който се състоя преди две седмици в Москва. “Пазарните специалисти получиха доста точна представа за аграрния капацитет на Русия, за експортния потенциал, за вътрешния пазар на земеделска продукция и техника”, коментира Вячеслав Пронин, един от водещите организатори на най-мащабното за Югоизточна Европа изложение.

Заедно с това те получиха точна представа за търсенето на агромашини в тази част на Европа, което се проявява и в процесите на българския техно пазар в последно време. Както показа московският панаир нито една компания-производител не си тръгна от Agrosalon-а без договори. Сумите на транзакциите, които бяха направени по време на изложението не бяха конкретизирани. Но организаторите обясниха, че става дума за милиарди рубли от които поне две-трети са инвестирани в нови машини от всички световни брандове.

Не са малко и европейските страни, в които се прояви феноменът “повишен интерес към пазара на техника”. Например, в Австрия експертите отдават нарастналото търсене на земеделски машини както на високото им качество, така и на развиващата се положителна тенденция в международния пазар, която в голяма степен е функция на повишената покупателна способност на европейските земеделски производители. Австрийсйката компания POETTINGER, един от гигантите в производството на почвообработващи машини и инвентари публикува финансов отчет, който сочи рекорден оборот за 2017/2018 г.

Нейните приходи са 354 мил. евро, т.е. едно увеличение от 15% спрямо предходния период като само при сеялките и плуговете то е 16%. И в България статистиката на службата за технически контрол на МЗХГ, публикувана миналата седмица, потвърждава красноречиво възходящата тенденция. Причините са свързани преди всичко с финансовите възможности на фермерите, които след направените вече сделки със зърно от новата реколта са налице. Нуждата от по-продуктивна, умна техника за обновяване на застаряващите машинни паркове също ги подтиква към иновативни техно продукти. От друга страна брандовете-производители и съответно дистрибуторите предлагат на пазара по-разнообразни и по-качествени машини.

Има и фермери, които предпочитат да вложат по-голямата част от печалбата от продукцията именно в нова интелигентна и прецизна техника, която отговаря и на екоизискванията в ЕС. Нещо повече, те знаят, че тя ги прави по-конкурентоспособни. Трябва да се отчита и фактът, че сме в ерата на дигиталните възможности за информиран избор на модерни и икономични технологии, които вече стават най-важното условие за увеличение на доходите.

9-месечието на 2018 г. бележи ясно изразен пик в търговията с нова техника. Възниква естественият въпрос: какво ще стане до края на годината? Оптимисти сред експертите смятат, че може да се стигне до някои рекорди, доста по-високи от тези през смятаната за добра 2017 г. Други наблюдатели не изключват пазарната тенденция да се запази, но при известно забавяне на темповете на придобиване на нова самоходна техника. Трябва, според тях, да се отчита не малкия интерес у фермерите към машините "втора ръка", който може да доведе до нарастване на нейното търсене, особено сред по-дребните и средни производители. В този период от годината те вече имат ясна представа в какво и с колко ще инвестират за подмяна на машини, вече амортизирани и непродуктивни.