Запрегнете го в каруца

При покупката на работен кон трябва да го огледате внимателно, като започнете от главата. Професионалната оценка е доста сложна и е невъзможно да се намери животно, напълно лишено от недостатъци. Важното е да забележите онези недостатъци, които влияят на работоспособността и на здравословното състояние

Главата на добрия работен кон е едра или средно голяма, има широки задни краища на долната челюст, шия със средни размери, която може да бъде къса и масивна, къса широка холка, широк прав гръб, широк мускулест кръстец и широк, леко увиснала задна част на туловището - от гърба до опашката.

Много важен признак са широките дълбоки гърди и здравите крайници които трябва не само да огледате, но и внимателно да опипате с ръце.

И предните, и задните крака трябва да са широко поставени, да нямат отоци и костни израстъци.

Копитата трябва да са пропорционални по размери да имат здрав (а не разпадащ се) рог, покрит с гланц. Предната копитна стена трябва да е над линията на петната, стрелките трябва да са добре развити. Отдолу копитото трябва да е леко вдлъбнато, за да има опора.

Плоските, както и много тесните копита, както и всякакви промени по копитата - намаляват ценността на животното.

Конят трябва да се оглежда не само в покой, когато стои на равна площадка, опирайки се на четирите си крака, но и при движение, в различни направления - от вас, към вас, по диагонал, в кръг. Така най-лесно се откриват дефекти в строежа и постановката на краката.

Обученият кон трябва да се пробва и при работа

Той се запряга в каруца, тръгва от място, кара се да завие, спира се.

Всички знаят, че трябва да се огледат зъбите на коня
Всички знаят, че трябва да се огледат зъбите на коня
Отдолу копитото на коня трябва да е леко вдлъбнато, за да има опора
Отдолу копитото на коня трябва да е леко вдлъбнато, за да има опора
Запрегнете коня и го пробвайте в работен режим
Запрегнете коня и го пробвайте в работен режим