Учените от Уралския държавен аграрен университет заедно с колеги от Института по електрофизика на Руската академия на науките са изследвали ефекта от радиационни технологии при обработката на кокоши яйца, включително люпене и месо от домашни птици.

Изследователската работа е извършена за три години като част от спечелена безвъзмездна финансова помощ от Руската научна фондация за разработване на електрофизични технологии за осигуряване на ветеринарна и биологична безопасност в птицевъдството.

"Проучихме ефективността на радиационната стерилизация на яйца и пилешко месо, използвайки наносекунден електронен лъч. Избрани са индивидуални дози за антимикробно лечение, като се изследва оцеляването на микроорганизми при различни дози от наносекунден електронен лъч. По време на работата извършихме микробиологични изследвания (измиване на повърхността на яйцата, проби от пилешкото месо), последвани от преброяване на CFU, идентифициране на микроорганизми, оценка на патогенността, анализ на физикохимични свойства (съдържание на аминокиселини, мазнини, протеини, витамини и други), изследване на месото, анализ на периода на съхранение", казва Анна Кривоногова, доцент в Уралския държавен аграрен университет и доктор по биологични науки.

В резултат на научните изследвания учените са заключили, че излагането на радиация не нарушава хранителните, физикохимичните и технологичните качества на пилешките яйца и месните продукти, не намалява тяхната хранителна и биологична стойност и не влияе неблагоприятно върху развитието и здравето на пилето. Освен това ефективно дезинфекцира и стерилизира продуктите, без да се образуват вредни отпадъци и без да изискват консумативи.

Новата технология е не само ресурсоспестяваща, но и биологична и екологична. Лесно се адаптира към нуждите на определено производство, осигурявайки намаляване на разходите и подобряване на качеството на продукта.

"Проучихме влиянието на електрофизичните методи за селскостопанско производство и резултатите ни са задоволяващи. Това със сигурност е обещаваща технология, която може да се приложи в производството. От наша страна планираме да продължим безвъзмездната помощ и тестването на тази технология върху млякото и млечните продукти", казва доктор Олга Лорец, ректор на Уралския държавен аграрен университет.