Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни  

Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за регистрираните нови машини от началото на 2018 г. до края на септември.

При колесните трактори са регистрирани 945 машини от началото на годината, като според данните до края на второто тримесечие те са били 612. Това са нови 333 трактора регистрирани само за 3 месеца.

При зърнокомбайните също се забелязва значителен ръст спрямо статистиката до края на юни, когато бройката е била 94 машини. До края на септември тя скача на 150 - с 56 повече.

Положителна тенденция се забелязва и при товарачите. Регистрираните нови телескопични товарачи само от юни до септември са 86. Общо от началото на годината регистрираните машини от този тип наброяват 205. При челните товарачи увеличението за този период е почти двойно - 66 до края на второто тримесечие спрямо 124 до края на третото.

В тези данни се проявява показателна за пазара на техника у нас тенденция, която се изразява в нарастване на търсене и купуване на нови и по-продуктивни машини. Те отговарят и на завишените европейски изисквания за прецизно земеделие и опазване на околната среда. Другата причина за нарастване на търговията с нови машини се крие в това, че все повече агропроизводители използват по-добрите си доходи от прибраната реколта през отминалия сезон, за да направят инвестиции за обновяване на остаряващите им вече машинно-технически паркове.

Повече по темата очаквайте в броя на вестник "Български фермер"от 25 октомври