Те могат да станат мотор в селата за възраждането им, заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред участниците в Международна конференция на жените в Лисабон, която се проведе в навечерието на Международния ден на жените от селските райони - 15 октомври.

Участници имаше от различни континенти, от европейски и международни институции и организации, сред които ЕК, Световната банка и Обединените нации.

Петя Ставрева представи проблемите и предизвикателствата пред жените от селските райони в България и акцентира на необходимите промени за начина на подпомагане на развитието на малките населени места в бъдещата ОСП след 2020 г.

Според нейно изследване за положението на жените в малките населени места  нас,  изготвено на базата на интервюта, публикувано в международно издание за аграрна политика, основните трудности за жените в селските райони са безработицата, ниското заплащане, липсата на постоянна работа, недостатъчно развита инфраструктура, ограничени възможности за здравни грижи и за качествено образование в селата.

Обезлюдяването, миграцията на младите жени и трудният достъп до европейски програми са другите проблеми.

Според нея в това отношение Европа се движи на няколко скорости, а селските райони на стария континент изостават в сравнение с градовете по отношение на възможности за професионална реализация, образование и инфраструктура. Затова е време за устойчиво развитие на малките населени места.