10 284 проверки са извършили инспекторите от отдели „Контрол на храните” към областните дирекции по безопасност на храните на обекти за производство, за търговия на едро и дребно с храни, и на заведенията за обществено хранене на територията на страната.

Съставени 78 броя актове за установяване на административни нарушения. Затворени са временно 2 обекта, съобщават от Българската агенция за конткрол на храните.

Изтеглени и насочени за унищожаване 1 353 кг. храни, 5530 бр. яйца и 6 л. сурово мляко.

Най-често констатираните несъответствия при извършените проверки са:

1. Пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление безопасността на храните, липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

2. Несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.

3. Предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, некоректно етикетирани храни, съгласно действащото законодателство, без здравна и идентификационна маркировка.

4. Извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните и обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.