От 16 октомври трябва да се подпомага по новите правила

Според МЗХГ проектонаредбата за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 - 2023 г. ще се обсъжда до 14 октомври. А от 16 октомври 2018 г. подпомагането на сектора трябва да се извършва по новата програма.

В нея като стратегическа цел е заложено насърчаване на сдружаването на земеделските стопани, които са групи или организации на производители, признати при условията и по реда на наредба № 12 от 2015 г.

За организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители, които стопанисват площи с винени сортове при оценяване на подадените проекти за преструктуриране и конверсия на лозя са предвидени допълнителни точки.

Проектът на наредба определя максимални размери на всички разходи по проект. Заложена е възможността финансовата помощ да се предоставя и авансово.

Според зам.-министъра на земеделието Лозана Василева потенциалните рискове от неприемането или ненавременното приемане на наредбата има, защото може да не  бъде усвоен годишния финансов ресурс, определен за програмата.