Месингът се използва често като материал за бижута, аксесоари, архитектурни елементи и украшения за дома.

Напоследък ретро и винтидж стиловете превзеха модните тенденции и месингът се завърна.

Предметите от месинг са красиви и придават изтънченост на дома. За съжаление с възрастта привлекателността се губи, тъй като тази сплав има свойството да трупа патина. С годините месингът потъмнява, позеленява и дори може да почернее на места.

Как да върнем блясъка на приборите от месинг с помощта на подръчни средства?

Преди да тествате, която и да е от следващите рецепти, уверете се, че си имате работа с истински месинг.

Вземете магнит и го допрете до повърхността на метала - ако залепне, то най-вероятно държите в ръцете си желязно изделие с месингово покритие.

В този случай ви съветваме да не използвате киселини като оцет и сода, ами да си приготвите сапунен разтвор и с помощта на четка за зъби внимателно да изтъркате предмета. Изплакнете и подсушете добре с кърпа.

Ако обаче магнитът не залепне, вие имате работа с истински месинг. В този случай може да използвате някое от останалите предложения за почистване.

Най-лесно това може да стане с помощта на половинка лимон, потопен в сол. Под въздействието на киселините в лимона, нечистотиите ще се размекнат, а абразивното действие на солта ще върне предишния блясък на месинга.

Ефикасно може да почистите месинг и с помощта на сода за хляб като приготвите паста за почистване. Трябват ви сода бикарбонат и малко вода.

Паста за почистване на месинг може да приготвите и от равни части сол, брашно и оцет.

Друг начин е изваряване в алуминиев съд: Този нестандартен метод е подходящ за почистване на месингови бижута или малки украшения.

Вземете алуминиев съд, напълнете го с вода и го сложете на котлона. Малко преди да заври водата, изсипете 2-3 с.л. сода за хляб и сложете в съда месинговите изделия.

По повърхността на метала трябва да се появят малки мехурчета - знак, че реакцията е започнала и почистването е успешно. Ако не се появят балончета просто добавете още малко сода.

В специализираните магазини за домашни потреби и битова химия се предлагат промишлени препарати за почистване на месинг на основата на амоняк и други разтворители, с които трябва да се работи изключително внимателно в домашни условия.