Идеално през зимата за гарнитура на месо

Гроздовите семки се полагат в стерилни буркани, изсипва се отгоре гореща марината, затварят се с капак и се стерилизират при температура от 80°С.

Половинлитровите буркани се варят 12-15 минути, еднолитровите - 20 минути, 3-литровите - 35 минути.

Дозата за 1 литър буркан приблизително е 700 грама плод, 250 мл вода, захар - 1 лъжичка, 50 грама оцет, малко канела и карамфил по избор, щипка сол, 1-2 дафинови листа, 1 грам бахар.

Солено грозде

При тази рецепта са ви необходими грозде, целина, чесън. А за заливката: сол, мед и захар, които се разтварят в гореща, но не и вряла вода.

Зърната се мият, нареждането в буркана става на слоеве - ред зърна, чесън, целина, копър, и после пак грозде, копър, целина, чесън.

Поставя се топло място и още след 4-5 дни може да се яде и използва за гарнитура.