Властите във френския департамент Алп дьо От Прованс (Alpes-de-Haute-Provence), съобщават, че от юни досега 28 животновъдни ферми са пострадали от антракс, който е опасен и за човека. Ветеринарните лекари се опитват да спрат разпространението на антракса, тъй като испанската лаборатория, която произвежда ваксината, е в отпуск целия месец август. Властите водят преговори с европейските си партньори, за да могат да купят ваксини от други държави, които имат запаси, съобщава En.Rfi.Fr.

Първият случай на антракс във Франция е регистриран на 28 юни в село Монгардин - умрели са 6 крави. Досега заедно с тях от антракс в района са умрели 50 животни - говеда, овце и коне. Това е най-голямото огнище на антракс във Франция от 20 години насам. За два месеца заболяването се е разпространило в 13 френски общини.

Всички животни във фермите в засегнетатите райони са ваксинирани, а самите ферми дезинфекцирани. Млякото се изхвърля.

Причинител на антракса е бактерията Bacillus anthracis и заболяването се предава чрез спори, които притежават висока устойчивост във външната среда и се запазват години наред в почвата.

Последното сериозно огнище на антракс във Франция е регистрирано през 2008 г. Тогава заболяването е обхванало 23 животновъдни ферми, на следващата година огнищата са 21.